Nyheter

2024-04-11 13:58:11
Medicinsk kontroll för sjöfolk
Undersökningen omfattar en hälsodeklaration, en allmän läkarundersökning samt testning av syn och hörsel. Vid besöket träffar du både företagssköterska och läkare. Innehållet i undersökningen kan skilja sig åt beroende på om du arbetar i
  • Inre fart/fiskare (kustnära)
  • Begränsad fart (Nordsjön ända till staden Brest i Frankrike)
  • Obegränsad fart (resten av världen)
Är du osäker vad som gäller för dig är du välkommen att kontakta oss eller läsa mer på Transportstyrelsens hemsida.
Läs mer
2024-04-04 16:27:52
Frukostföreläsning Klimakteriet i arbetslivet

Välkommen på frukostföreläsning om  Klimakteriet i arbetslivet 26 april

Symtom på klimakteriet är många och av olika karaktär. För många kvinnor är detta en utmanande tid i både privat- och i arbetslivet och kan påverka prestation och produktivitet. Har ni kvinnor på jobbet i åldern 40 till 60 år och saknar kunskap inom detta område? Välkommen med din anmälan! Först till kvarn gäller. Datum: 26 april Tid: 07.00 serveras frukost, 07.30 börjar föreläsningen Plats: Vår mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B Pris: Gratis för våra kunder Då det är begränsat antal platser får man anmäla max två personer från samma företag. Sista dag för anmälan är måndagen den 22 april.  Anmäl dig här...  Kontakta Susanna eller Gustav om du är intresserad av en kundspecifik föreläsning. Susanna Franke 054-22 17 27, mejl susanna.franke@clarahalsan.se Gustav Frölich 054-22 17 19, mejl gustav.frolich@clarahalsan.se Läs mer...    Utbildning Första hjälpen och HLR 24 april Anmälan till utbildning i Första hjälpen och HLR den 24 april är fortfarande öppen. Sista dag för anmälan är 17 april. Passa på att gå denna livsviktiga utbildning. Här kan du anmäla dig. Tid: 13.00 Plats: Vår mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B. Pris: 1500 kr/deltagare exklusive moms Läs mer...  

Förebygg stressrelaterad ohälsa på ert företag! Clarahälsan i samarbete med PhysAct.

53% av alla sjukskrivningar är idag relaterade till stress eller psykisk ohälsa. Vi på Clarahälsan är glada att meddela ett spännande samarbete med Karlstadbolaget PhysAct, en innovativ aktör inom stresshantering och friskvård på arbetsplatsen. Kunder som erbjudit PhysAct till sina medarbetare har efter några månaders användning kunnat presentera följande resultat:
  • 35% ökat välmående hos medarbetarna
  • Sjukskrivningarna minskade med över 20%
  • Minskad upplevd stress månad för månad
Tillsammans kan vi skapa en arbetsmiljö som främjar hälsa, välbefinnande och framgång för alla!    
Läs mer
2024-03-27 16:00:38
Samarbeten för en god hälsa

Forskningsprojekt Digitalt stöd för bättre alkoholvanor

Clarahälsan är med i en forskningsstudie på initiativ av Karolinska institutet som handlar om alkoholöverkonsumtion och hur individer vid behov kan få digital stöttning. Det är viktigt att medvetandegöra alkoholkonsumtionen vilket är en del i denna studie. Våra två sköterskor som är utbildade inom beroendeproblematik får ofta höra att "Jag dricker inte så mycket" eller "Jag dricker inte mer än någon annan", men vad som är mycket för en person är lite för en annan. Vissa behöver få en ögonöppnare för att inse att konsumtionen behöver minskas och att minska sin konsumtion behöver inte vara så dramatiskt. Ibland kan det räcka med att dra ner på alkoholen under 30 dagar eller att ta en alkoholpaus. Nu behöver vi din hjälp! Vi blir väldigt glada om du sprider detta bland dina medarbetare. Kanske har ni på arbetsplatsen en TV-skärm eller intranät där ni kan sprida informationsfilmen. Kontakta någon av kontaktpersonerna nedan om du önskar få fler informationsfilmer mejlat till dig.
Deltagaren registrerar sig här och anger kod: Clara, det går också bra att scanna QR-koden. Det är helt anonymt att deltaga och svaren kommer inte registreras i någon journal. Det är upp till deltagaren att ta ställning till om hen vill delge sitt deltagande till arbetsgivaren eller till oss.
Vill du veta mer kan du kontakta någon av våra behandlare vid beroendeproblematik: Mimmi Asplund Carlsson, mimmi.asplund.carlsson@clarahalsan.se Susanna Franke, susanna.franke@clarahalsan.se

Hälsoresan i samarbete med Fysall

Det är ingen nyhet att motion gör oss piggare och mer produktiva. Med en hälsosam arbetsplats och välmående medarbetare minskar företagets kostnader för sjukfrånvaro. Ändå är det många som inte utövar någon form av fysisk aktivitet. Det vill vi ändra på och har därför startat ett samarbete med Fysall. Fysall har lång erfarenhet av träningskonceptet att deltagare träffas och tränar i grupp. Fysall finns på flera platser runt om i Värmland, tillgängligheten är stor eftersom träningen som regel sker utomhus. Fördelarna med att träna i grupp är att deltagarna ger varandra stöttning och skapar en positiv och energifylld träningsgemenskap. Hälsofrämjande friskvård med Fysall  Nu erbjuder vi Hälsoresan till våra kunder för att hjälpa medarbetare att bli mer aktiva. Det finns olika koncept att välja på, men grundtanken är att Fysall kommer ut till ditt företag och genomför träning på arbetstid en gång i veckan (30-60 minuter) under en åttaveckorsperiod. Däremellan får deltagarna förslag till två hemmapass per vecka, ett styrkepass och ett konditionspass. Tanken är att nå de individer som inte är fysiskt aktiva på fritiden vilket så klart kan vara utmanande. Fysall ser att uppslutningen ökar om aktiviteten är utformad så att den kan bedrivas i vanliga kläder och anpassar därför träningen efter det. Större uppslutning nås även om aktiviteten sker på arbetstid. Ligger aktiviteten utanför arbetstid brukar deltagandet sjunka. Vill du veta mer? Kontakta din kontaktperson.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Nya kunder erbjuds en sittning där vår arbetsmiljöingenjör Helena Alm går igenom det systematiska arbetsmiljöarbetet som är en modell för hur arbetsmiljöarbetet ska vara uppbyggt på arbetsplatsen.   Målet är att säkerställa en säker och hälsosam arbetsmiljö för alla anställda på arbetsplatsen. Arbetet ska ske i samverkan, där arbetsgivaren ger skyddsombud och medarbetare möjlighet att vara delaktiga i alla delar av arbetsmiljöarbetet.
Vi erbjuder givetvis även detta till våra befintliga kunder. Kontakta Helena Alm för bokning och prisuppgift.

Till sist vill vi önska alla våra kunder en riktigt glad påsk! 

Skärtorsdag har vi öppet till 12.00. Vi öppnar som vanligt igen tisdagen den 2 april.
Läs mer
2024-03-15 15:52:45
Utbildning Första hjälpen och hjärt-lungräddning (HLR)
Datum: 24 april Tid: 13.00-17.00 Plats: Clarahälsans mottagning, Gustaf Anders gata 15 B Pris: 1500 kr/deltagare, exklusive moms Sista dag för anmälan: 17 april  Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningstillfället vid få deltagare.   Varför är Första hjälpen och HLR så viktigt?
  • Första hjälpen och HLR ger dig verktygen att agera snabbt och korrekt när någon drabbas av en olycka eller akut sjukdom. Genom att kunna identifiera livshotande skador och sjukdomar samt ge adekvat hjälp kan du rädda liv och minska lidande.
  • Enligt Arbetsmiljölagen och AFS 1999:7 är det en skyldighet för arbetsgivare och anställda att ha kunskap om Första hjälpen. Att vara förberedd är inte bara moraliskt rätt, det är även en juridisk skyldighet.
  • Utbildningen är tillgänglig för alla. Du kan lära dig Första hjälpen oavsett ålder, yrke eller bakgrund. Utbildningen är en investering i din egen och andras säkerhet.
Vad innebär utbildningen? Utbildningen baseras på riktlinjer från HLR-rådet och varvar teori och praktiska moment. Den täcker allt från att larma 112 och ge HLR till att hantera luftvägsstopp och vanliga livshotande skador. Låt oss tillsammans göra skillnad och vara redo att hjälpa när det verkligen behövs! s mer... Kontakta oss om ditt företag önskar en kundspecifik utbildning, tel: 054-22 17 00. Här anmäler du dig!

Arbetsmiljöstipendiet 2024

Vi har alla en roll att spela när det kommer till arbetsmiljöfrågor. Genom att vara medvetna om vår omgivning och rapportera eventuella faror kan vi tillsammans skapa säkrare arbetsplatser och se till att varje arbetsdag blir en trygg och hälsosam upplevelse. Ingen ska behöva dö på jobbet. Här är Fatou Bengtsson, Clarahälsans skyddsombud. Kanske har du träffat henne i rollen som företagssköterska. Hon är en stor inspirationskälla och hennes insatser att säkerställa en trygg arbetsmiljö är ovärderliga! Vem är din inspirationskälla? Dags att nominera till Arbetsmiljöstipendiet 2024! Läs mer på Prevents hemsida hur du går till väga för att nominera en kollega (gäller privata företag).   Pssssst.... Här kommer ett tips!  Håll utkik i våra sociala medier där du i en snar framtid kan vara med och tävla om ett fint pris att dela med dina kollegor lagom till påsk.
Läs mer
2024-02-01 12:47:59
Öppen utbildning i Hjärt- och lungräddning 22 februari
Datum: 22 februari Tid: 09.00-11.30 Plats: Clarahälsans mottagning, Gustaf Anders gata 15 B Pris: 1150 kr/deltagare, exklusive moms Om fler människor utbildar sig i HLR kan vi skapa ett samhälle där fler är redo att hjälpa till vid en nödsituation. Det kan vara din bästa vän, din livskamrat, din kollega eller ditt eget barn som behöver din hjälp. Genom att gå denna utbildning blir du en viktig länk i kedjan som räddar liv tills professionell hjälp når fram. Kunskapen att utföra hjärtkompression korrekt och att använda en defibrillator gör skillnad mellan liv och död för en person i nöd. Varje minut räknas! Tiden är avgörande vid hjärtstopp. Genom att sätta in HLR tidigt ökar chanserna för överlevnad. Låt oss tillsammans sprida denna viktiga förmåga som gör skillnad. Läs mer...  Det finns även möjlighet till kundspecifik HLR-utbildning. Kontakta oss för mer information och offert, tel: 054-22 17 00. Välkommen med din anmälan!
Läs mer
2024-01-26 15:06:51
Gratis frukostföreläsning Alkohol och droger - En arbetsmiljöfråga
Hur jobbar ditt företag för att motverka alkohol och droger på arbetsplatsen? Lagstiftningen ger en bra grund att skapa goda arbetsmiljöer och minska problem med skadligt bruk, men vi ser att detta är ett ämne där det kan vara svårt att närma sig medarbetaren och det beror ofta på osäkerhet kopplat till okunskap. Under föreläsningen kommer vi att diskutera vikten av en tydlig och skriftlig alkohol- och drogpolicy som ett effektivt verktyg i det förebyggande arbetet. Vi kommer att gå igenom frågor som:
  • Vad är viktigt att inkludera i en alkohol- och drogpolicy?
  • Hur kan arbetsgivaren hantera situationer där de misstänker hög alkoholkonsumtion och/eller droganvändning hos medarbetare?
  • När är det lämpligt att införa slumpmässiga drogtester?
Pris: Gratis för våra kunder
Datum: Torsdagen den 22 februari
Tid: Frukost serveras från 07.00 och föreläsningen börjar ca 07.30 Plats: Clarahälsans mottagning, Gustaf Anders gata 15
På grund av begränsat antal platser får varje företag anmäla max två personer. Först till kvarn gäller!    Välkommen med din anmälan!   Mimmi Asplund Carlsson är specialistutbildad inom beroendesjukdomar och jobbar som behandlare vid skadligt bruk och beroendeproblematik på Clarahälsan. Mimmi kommer att dela med sig av sina insikter och erfarenheter, men först bjuder vi på en härlig frukost!
Läs mer
2024-01-17 15:55:42
Utbildning Bättre arbetsmiljö, BAM, i februari

Kontaktvägar

För nya och gamla kunder kommer här en påminnelse om våra kontaktvägar. Telefonnummer: 054-22 17 00 Rådgivning/bokning via sköterska: Vardagar 08.00-11.00, undantag onsdagar 10.00-12.00 Telefon reception: Vardagar 08.00-16.30  Du kan mejla/ringa direkt till din kontaktperson eller skicka in uppdragsbeställning via hemsidan. Klicka på Kundportal och välj Uppdragsbeställning för grupp eller individ. Vi kontaktar så snart vi kan.
Utbildning bättre arbetsmiljö Vill du göra skillnad på din arbetsplats? Är du redo att ta steget mot en säkrare och trivsammare arbetsmiljö? Då är vår utbildning i BAM, Bättre Arbetsmiljö, något för dig!
Har du någonsin funderat över hur din arbetsmiljö påverkar din hälsa och välbefinnande? Låt inte osäkerhet och okunskap hindra dig från att skapa en arbetsmiljö där säkerheten och trivseln blomstrar. Vår BAM-utbildning sträcker sig över tre intensiva dagar. Under dessa dagar kommer du att lära dig grunderna för att skapa en bättre arbetsplats. Oavsett om du är chef, skyddsombud eller en medarbetare som vill bidra till förändring, är den här utbildningen för dig. Gör arbetsmiljö till en gemensam insats – tillsammans når vi längre. Vårt fokus är på samarbete och gemensam insats. Genom föreläsningar, engagerande grupparbeten och givande diskussioner kommer du att lära dig att upptäcka och förebygga risker. Med rätt kunskap kan du göra din arbetsplats säkrare och mer givande för alla. Vi erbjuder en interaktiv utbildningsupplevelse där föreläsningar vävs samman med grupparbeten, öppna diskussioner och reflektioner kring egna erfarenheter. Efter avslutad utbildning kommer du att känna dig trygg i dina kunskaper om riskidentifiering, riskhantering, förebyggande åtgärder, betydelsen av samverkan och hur du bäst söker relevant information. Kurstillfällen: 12 februari 19 februari 26 februari Alla tillfällen hålls mellan kl. 09.00-16.00.             Vår engagerade utbildare, Helena Alm, är en erfaren arbetsmiljöingenjör och diplomerad BAM-handledare. Hon kommer guida dig genom kursen och dela med sig av sina insikter och kunskaper. Önskar du mer information om skräddarsydda utbildningar för företag, vänligen kontakta Helena. Kontaktuppgifter utbildare: Helena Alm, Arbetsmiljöingenjör och Diplomerad BAM-handledare. Tel: 070-382 97 66 alt 054–221700 Pris: 10 900 kronor per person (exklusive moms). I priset ingår kurslitteratur, fika och lunch. Plats: Clarahälsans mottagning, Gustaf Anders gata 15 B Sista dag för anmälan:  29 januari. Vi har redan flera anmälda så anmäl så snart som möjligt om du vill säkra en plats. Observera att stödet för arbetsmiljöutbildning förlängs första halvan av 2024. Företag som är anslutna till AFA har möjlighet att söka stöd för minst hälften av kostnaden för grundutbildning av chefer (ex BAM). Chefer och skyddsombud som går en vidareutbildning tillsammans kan få upp till 90 procent av avgiften tillbaka.  Anmäl dig här!  Skydda dig och andra! Det finns fortfarande möjlighet att vaccinera dig mot säsongsinfluensa. Ring oss för att boka en tid!
Läs mer
2023-12-21 12:00:15
Julhälsning och inbjudan BAM-utbildning
Vi har öppet alla vardagar under mellandagarna, men med begränsad bemanning. Vi passar på att ta ledigt så mycket vi kan för att vila ut efter en intensiv höst och laddar batterierna inför det nya året. Telefontid sköterska: Vardagar 08.00-11.00, bortsett onsdagar 10.00-12.00 Telefon reception: Vardagar 08.00-16.30 Telefonnummer: 054-22 17 00 Du kan också skicka in uppdragsbeställning via hemsidan. Klicka på Kundportal och välj Uppdragsbeställning för grupp eller individ. Vi kontaktar så snart vi kan. Utbildning bättre arbetsmiljö Vill du göra skillnad på din arbetsplats? Är du redo att ta steget mot en säkrare och trivsammare arbetsmiljö? Då är vår utbildning i BAM, Bättre Arbetsmiljö, något för dig! Har du någonsin funderat över hur din arbetsmiljö påverkar din hälsa och välbefinnande? Låt inte osäkerhet och okunskap hindra dig från att skapa en arbetsmiljö där säkerheten och trivseln blomstrar. Vår BAM-utbildning sträcker sig över tre intensiva dagar. Under dessa dagar kommer du att lära dig grunderna för att skapa en bättre arbetsplats. Oavsett om du är chef, skyddsombud eller en medarbetare som vill bidra till förändring, är den här utbildningen för dig.

Gör arbetsmiljö till en gemensam insats – tillsammans når vi längre.

Vårt fokus är på samarbete och gemensam insats. Genom föreläsningar, engagerande grupparbeten och givande diskussioner kommer du att lära dig att upptäcka och förebygga risker. Med rätt kunskap kan du göra din arbetsplats säkrare och mer givande för alla. Vi erbjuder en interaktiv utbildningsupplevelse där föreläsningar vävs samman med grupparbeten, öppna diskussioner och reflektioner kring egna erfarenheter. Efter avslutad utbildning kommer du att känna dig trygg i dina kunskaper om riskidentifiering, riskhantering, förebyggande åtgärder, betydelsen av samverkan och hur du bäst söker relevant information. Kurstillfällen: 6 februari 13 februari 22 februari Alla tillfällen hålls mellan kl. 09.00-16.00.     Vår engagerade utbildare, Helena Alm, är en erfaren arbetsmiljöingenjör och diplomerad BAM-handledare. Hon kommer att guida dig genom kursen och dela med sig av sina insikter och kunskaper. Önskar du mer information om skräddarsydda utbildningar för företag, vänligen kontakta Helena. Kontaktuppgifter utbildare: Helena Alm, Arbetsmiljöingenjör och Diplomerad BAM-handledare. Tel: 070-382 97 66 alt 054–221700 Pris: 10 900 kronor per person (exklusive moms). I priset ingår kurslitteratur, fika och lunch. Sista dag för anmälan:  23 januari. Vi förbehåller oss rätten att skjuta på utbildningen vid för få anmälningar. Observera att företag som är anslutna till AFA har möjlighet att söka stöd för minst hälften av kostnaden. Anmäl dig här.
Dela med dig
Dela gärna informationen i våra nyhetsbrev med dina kollegor om du tror de skulle ha glädje av innehållet. Det som inte känns relevant för dig är kanske en viktig pusselbit för en kollega. Om någon i din verksamhet önskar få våra utskick till sin mejl kan de höra av sig till info@clarahalsan.se.
Till sist vill vi tack alla er som svarade på vår kundenkät. Vi är glada över det goda resultatet, lyssnar till era synpunkter och lovar att fortsätta jobba för ständig förbättring. Med det sagt önskar er en fin ledighet över julhelgen!
Läs mer
2023-12-08 13:00:02
Nytt från årsskiftet
Medicinsk kontroll klättring med stor nivåskillnad
Denna information vänder sig till företag med krav om tjänstbarhetsintyg för klättring med stor nivåskillnad. Läs länkning nedan för mer information. Den 1 januari 2024 träder nya riktlinjer i kraft gällande medicinsk kontroll klättring med stor nivåskillnad.Ändringen innebär att krav på arbetsprov med EKG-registrering byts ut mot krav på andra undersökningar:
  • Registrering av vilo-EKG (undersöks innan arbetet påbörjas och återkommande för arbetare under 40 år med HÖGST 5 års mellanrum och för arbetare som fyllt 40 med HÖGST 2 års mellanrum).
  • Bestämning av blodfetter (samma intervall som ovan).
  • Skattning av kardiovaskulär risk med ett vedertaget riskskattningsverktyg för arbetstagare över 40 år.
Den åldersanpassad kardiovaskulära riskbedömningen för personer över 40 år beaktar relevanta sjukdomar som diabetes, bukfetma, nedsatt njurfunktion, stress och ärftlighet för tidig hjärt- och kärlsjukdom. Vid förhöjd risk ska tilläggsundersökning genomföras. Den medicinska kontrollen genomförs varje år liksom tidigare. Här kan du läsa mer... 
Har du koll på vilka medicinska kontroller som behövs i din verksamhet?
Arbetsmiljöverket vägleder dig om vilka områden som kräver medicinska kontroller. Några områden är klättring med stor nivåskillnad, nattarbete, handintensivt arbete, vibrationer och damm som kan framkalla fibros. Behöver du hjälp att tolka vad som gäller för ditt företag? Kontakta oss på nummer 054-22 17 00. Här finns mer information som riktar sig till dig som arbetsgivare... 
Hälso- och arbetsmiljöspegel får nytt namn
Ni känner säker igen benämningen Hälso- och arbetsmiljöspegel, som är namnet på vår hälsoundersökning men nu döper vi om den. Hälsoundersökningen kommer ha samma innehåll, men heter nu Hälsoundersökning i arbetslivet. 
Prisjustering 2024
Enligt våra allmänna villkor justeras våra priser enligt Statistiska Centralbyråns Arbetskostnadsindex (AKI), AKI SNI 2007 P-S med juni som avstämningsmånad. På grund av ökningar av hyreskostnader kommer vi att behöva justera priserna ytterligare 0,3 %, baserat på de faktiska kostnadsökningar som ordinarie index inte tar höjd för. Totalt innebär det en prisjustering på 4 % och gäller från 1 januari 2024.Höjningen görs för att bibehålla en fortsatt hög servicegrad och kvalitet till er som kund. Vi hoppas att ni har förståelse och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete!
 
Dela med dig
Dela gärna informationen i våra nyhetsbrev med dina kollegor om du tror de skulle ha glädje av innehållet. Det som inte känns relevant för dig är kanske en viktig pusselbit för en kollega. Om någon i din verksamhet önskar få våra utskick till sin mejl kan de höra av sig till info@clarahalsan.se.
Läs mer
2023-11-21 08:32:26
Gratis frukostföreläsning 1 december
Tiden runt jul och nyår upplevs av många som extra stressande, det är mycket som ska planeras, inhandlas och vara klart innan julledigheten. Passa på att anmäla dig till denna föreläsning och få strategier att hantera psykisk ohälsa med hjälp av mindfulness. Datum: 1 december Tid: 07.00 Frukost serveras, 07.30 Föreläsningen startar Plats: Clarahälsans mottagning Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B Först till kvarn gäller! Här anmäler du dig och här kan du läsa mer.
Läs mer
2023-11-17 16:00:26
Påminnelse om diverse
Kundenkät 2023
Kul att många redan svarat på vår kundenkät, men vi vill ha in fler svar. Om det är något du känner att vi kan göra bättre så är det den viktigaste informationen vi kan få. Enkäten är öppen till 19 november och tar bara några minuter av din tid. Här kommer du till enkäten.
Beställning vaccin mot säsongsinfluensa  Om du har missat att beställa vaccindoser så finns fortfarande möjlighet till det. Vi önskar att du anmäler även om det endast rör sig om några få doser, detta för att säkerställa att täcka behovet. Sista dag för anmälan är 19 november. Anmäl doser här. 
Utbildning- Arbetslivsinriktad rehabilitering
Missa inte tillfället att träffa läkare, psykolog och företagssköterska och få kunskap hur du som arbetsgivare kan arbeta med rehabilitering. Med rätt och tidiga insatser kan du förhindra en lång och kostsam rehabiliteringsprocess. Utbildningen äger rum den 30 november klockan 09.00.  Välkommen med din anmälan!
Gratis frukostföreläsning Den 1 december bjuder vi våra kunder på en gratis frukostföreläsning, övriga betalar 250 kr exkl. moms. Kom och lyssna på en inspirerande föreläsning med vår beteendevetare som lär dig hur mindfulness kan vara en strategi mot psykisk ohälsa. Anmäl dig här. Sista anmälningsdag 29 november. Först till kvarn! Läs mer...
Utbildning allergiframkallande kemiska ämnen Enligt Arbetsmiljöverket ska arbetsmiljö undersökas och riskbedömas. Vid arbete med kemikalier som är märkta som allergiframkallande, s.k. härdplaster (H 317 och H334), ställs extra krav. Personal som aktivt arbetar med allergiframkallande produkter och de som leder arbetet ska ha en utbildning vart 5:e år. Om det saknas giltigt utbildningsintyg vid kontroll från Arbetsmiljöverket är det sanktionsavgift på 10 000 kr per person för arbetsgivaren. Läs mer. 
Arbetsmiljöingenjör Helena Alm kan hjälpa dig se över vad som gäller på din arbetsplats, det är också hon som håller i utbildningen. Utbildningen är två timmar lång. Mejla Helena vid frågor eller om du har medarbetare som behöver gå utbildningen. Det går också bra att ringa oss på nummer 054-221700. Pris: 2750 kr (exkl. moms) 
Dela med dig
Dela gärna informationen i våra nyhetsbrev med dina kollegor om du tror de skulle ha glädje av innehållet. Det som inte känns relevant för dig är kanske en viktig pusselbit för en kollega. Om någon i din verksamhet önskar få våra utskick till sin mejl kan de höra av sig till info@clarahalsan.se.
Läs mer
2023-10-31 10:16:41
Ändrad öppettid fredag 3 november
Du kan som vanligt skicka in uppdragsbeställning eller mejla din kontaktperson så hör vi av oss så kommande vecka. Vid ärenden av akut karaktär kontakta VD. Önskar er alla en fin Alla helgons dag!
Läs mer
2023-10-26 10:48:45
Kundenkät 2023 och inbjudan till frukostföreläsning

Kundenkät 2023

Vi vill gärna vet vad ni tycker om vårt samarbete. Vi är ödmjuka inför tanken att vår verksamhet är en levande process som ständigt förändras utifrån vad som händer i samhället och i arbetslivet och att det alltid finns utvecklingsmöjligheter. Vi ber därför om några minuter av din tid för att fylla i årets kundenkät. Berätta vad ni tycker fungerar bra och vilka områden ni vill att vi ska utveckla. Enkäten är helt anonym. Du kan svara på enkäten till och med den 19 nov. Här kommer du till enkäten. 

Frukostföreläsning

Välkommen att anmäla dig på en inspirerande frukostföreläsning med tema Mindfulness som strategi vid psykisk ohälsa. Datum: 1 december Tid: 07.00 frukost och mingel, 07.30 börjar föreläsningen Plats: Clarahälsan Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B Pris: Gratis för våra kunder, 250 kr (exkl. moms) för övriga
Tiden runt jul och nyår upplevs av många som extra stressande, det är mycket som ska planeras, inhandlas och vara klart innan julledigheten. Passa på att anmäla dig till denna föreläsning och få strategier att hantera psykisk ohälsa med hjälp av mindfulness. Vår beteendevetare Christophe Soussan vägleder dig hur medveten närvaro kan ge distans till dina tankar och i stället fokusera på nuet, på dina upplevelser och på det du vill göra. Med en medveten närvaro i vardagen upplever många att de lättare kan hantera ohälsosamma tillstånd som stress, oro och smärta. Sista anmälningsdag 29 november.  Läs mer... Då vi erbjuder ett begränsat antal platser får ett företag anmäla max två personer. Anmäl dig här! 

Arbetsmiljörond  Förebyggande arbete som gör skillnad

Målet med arbetsmiljörond är att stötta chef och HR att bibehålla och främja en god arbetshälsa. Med systematiskt förebyggande arbete som en naturlig del i det dagliga arbetet ökar du trivseln på arbetsplatsen och därmed också produktiviteten. Bästa effekten av arbetsmiljörond nås när arbetsgivare och Clarahälsan träffas regelbundet. Vid mötet diskuteras arbetsmiljöfrågor, sjukfrånvaro och om arbetsgivaren uppmärksammat signaler på ohälsa. Här kan du läsa mer... Vår kundsamordnare Mimmi och företagssköterska Susanna har lång erfarenhet av arbete med arbetsmiljöronder och delar gärna med sig av sina erfarenheter och vilka vinster de ser med detta arbetssätt. Kundsamordnare Mimmi Asplund Carlsson, tel: 054-22 17 17, mejl: mimmi.asplund.carlsson@clarahalsan.se Företagssköterska Susanna Franke, tel: 054-22 17 27, mejl: susanna.franke@clarahalsan.se

Utbildning Arbetslivsinriktad rehabilitering 30 november!

Påminner att det fortfarande finns platser kvar till vår utbildning Arbetsplatsinriktad rehabilitering den 30 november. Missa inte tillfället att träffa läkare, psykolog och företagssköterska och få kunskap hur du som arbetsgivare kan arbeta med rehabilitering. Med rätt och tidiga insatser kan du förhindra en lång rehabiliteringsprocess. Välkommen med din anmälan!

Avvikande öppettider

Fredag 3 november stänger vi mottagningen 12.00 eftersom det är dag innan helgdag. Du kan som vanligt lämna in uppdragsbeställning via hemsidan, eller mejla din kontaktperson så återkommer vi så snart vi kan kommande vecka.
Läs mer
2023-10-17 16:17:37
Dags att förbeställa vaccin mot säsongsinfluensa
Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigt att skydda personer som riskerar allvarlig sjukdom på grund av influensinfektion varför en hög vaccinationstäckning är viktig. Vi börjar vaccinera i början av december, men de personer som tillhör en medicinsk riskgrupp kommer ha möjlighet att vaccinera sig tidigare via sin vårdcentral. Pris vaccinering: 490 kronor/person Om ni är 20 personer eller fler kan det finnas möjlighet att vi kommer till ert företag och vaccinerar på plats. Hör av dig till din kontaktperson för mer information eller ring oss via växeln, telefon: 054-22 17 00. Du kan också visa intresse för detta där du förbeställer doser. Observera att förbeställda doser är bindande, detta för att undvika spill. Outnyttjade doser debiteras till självkostnad 150 kronor/st. Sista dag för anmälan av doser är 17 november.  Välkommen med din beställning! Läs mer...  Förbeställ doser här!   Arbetsmiljöverket genomför inspektioner bland små företag gällande arbetsmiljöregler Från och med den 2 oktober i år genomför Arbetsmiljöverket inspektioner bland små företag i Sverige med 1–49 anställda. Detta kommer pågå till mars 2024. Målet är att säkerställa att företagen följer arbetsmiljöreglerna. Det har visat sig att många små företag inte arbetar systematiskt med arbetsmiljön, utan oftast reagerar när problem uppstår. Insatsen syftar också till att öka företagens kunskap om arbetsmiljölagen och regler kring systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är föreskrifter från Arbetsmiljöverket och fungerar som ett ledningssystem som hjälper arbetsgivare att kontinuerligt förbättra arbetsmiljön. Genom att följa SAM kan arbetsmiljön på en arbetsplats förbättras så att ingen blir sjuk, skadas eller mister livet till följd av sitt arbete. Om du har anställda och behöver fastställa en säker och hälsosam arbetsmiljö, vill vi på Clarahälsan vara en värdefull samarbetspartner för dig. Läs mer... Kontaktpersoner:  Kundsamordnare Mimmi Asplund Carlsson, tel: 054-22 17 17, mejl: mimmi.asplund.carlsson@clarahalsan.se Arbetsmiljöingenjör Helena Alm, tel: 0703-829766, mejl: helena.alm@clarahalsan.se
Läs mer
2023-10-03 16:00:34
Utbildningar i november
Ledarskap för psykiskt välmående
Datum: 1 november Tid: 13.00-16.30
Plats: Clarahälsans mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B Pris: 3750 kr/pers exkl. moms
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar som chef eller HR. Utbildningen ger teoretisk och konkret vägledning för vad som kännetecknar psykisk hälsa och hur man kan främja detta. Vi förmedlar principer och förebyggande strategier som gynnar psykologiskt välmående och god hälsa på arbetsplatsen. Vad är psykologiskt välmående och vilka beteenden är centrala för att uppnå detta?  Med fokus på återhämtning och konstruktiva beteenden i allmänhet förmedlas strategier för att bli mer långsiktigt hållbar och välmående i arbetslivet. Vart leder prestation utan återhämtning? Vad är återhämtning? Hur gör man för att återhämta sig? Vi kommer även skapa förståelse för vad psykisk ohälsa innebär och hur tidiga signaler yttrar sig samt hur man kan hantera ohälsa när det uppstår. Detta mot bakgrund av att psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukskrivningar fortsätter att öka. Vår förhoppning är att du efter denna halvdag ska känna dig trygg med vad psykisk hälsa respektive psykisk ohälsa innebär och vad du kan göra för att upprätthålla det föregående och undvika det senare.
Utbildare
Josefin Elthammar, leg. psykolog, spec organisationspsykologi Tel: 054-22 17 18, josefin.elthammar@clarahalsan.se Christophe Soussan, beteendevetare Tel: 054-22 17 11, christophe.soussan@clarahalsan.se
Arbetslivsinriktad rehabilitering
Datum: 30 november Tid: 08.30-12.00
Plats: Clarahälsans mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B Pris: 4500 kr/pers exkl. moms
Detta är en grundläggande utbildning i rehabilitering för chefer, HR och skyddsombud. Under utbildningen, där du träffar läkare, psykolog och kundsamordnare, diskuteras hur man som arbetsgivare kan arbeta med rehabilitering och med tidiga insatser i organisationen. Utbildningen tar upp områden som:
  • Tidiga signaler på ohälsa
  • Att upptäcka och hantera risker
  • Förebygga och begränsa sjukskrivning
  • Rehabiliteringens genomförande
  • Regler och ansvarsfördelning
  • Arbetsanpassning
  • Samverkan i rehabiliteringsarbetet på arbetsplatsen och med företagshälsan
Kontakta Mimmi Asplund Carlsson, vår kundsamordnare, om du vill veta mer. Du når henne på telefon 054-22 17 17 eller via mejl mimmi.asplund.carlsson@clarahalsan.se eller på telefon 054-22 17 17. Anmälan Arbetslivsinriktad rehabilitering Övriga utbildningar under hösten
  • Riskbruk alkohol och droger i arbetslivet, 12 oktober 13.00-16.30
  • HLR grundutbildning, 18 oktober klockan 14.00-16.30
  • HLR repetitionsutbildning, 24 oktober 14.00-16.00
Läs mer... Kontakta oss via mejl vid frågor eller bokning. Vi förbehåller oss rätten att flytta en utbildning i händelse av för få anmälda.
Läs mer
2023-09-11 16:29:54
Utbildningar i oktober
Grundläggande Hjärt- och lungräddning (HLR) Datum: 18 oktober Tid: 14.00-16.30 Plats: Clarahälsans mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B Pris: 1150 kr/pers exkl. moms ____________________________________________________ Repetitionsutbildning HLR
Datum: 24 oktober Tid: 14.00-16.00 Plats: Clarahälsans mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B Pris: 950 kr/pers exkl. momsDe första minuterna är avgörande vid hjärtstopp och många liv skulle räddas om fler utbildas i HLR och vet hur man använder en hjärtstartare. Clarahälsan utbildar enligt svenska HLR-rådets riktlinjer från 2021. Vi erbjuder både en grundutbildning och en repetitionsutbildning. Rekommendationen är att genomföra en repetitionsutbildning vartannat år.
Anmälan HLR repetitionsutbildning Chefsutbildning riskbruk av alkohol och droger i arbetslivet
Datum: 12 oktober Tid: 13.00-16.30
Plats: Clarahälsans mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B
Pris: 1875 kr/pers exkl. moms Från ett viktig ämne till ett annat. Kursledare Mimmi Asplund Carlsson, företagssköterska och specialutbildad inom alkohol-, drog- och beroendesjukdomar berättar hur du som arbetsgivare på bästa sätt kan förbereda dig att möta medarbetare med alkohol- och drogproblematik. Under en intensiv eftermiddag blandar hon teori med praktiska övningar för att du som chef ska kunna upptäcka tidiga signaler, känna dig trygg i första konfrontationssamtalet och vilka insatser som finns att tillgå.
Anmälan chefsutbildning riskbruk av alkohol och droger i arbetslivet Sista anmälan till höstens utbildning i Bättre arbetsmiljö, BAM!!!
Vi har fortfarande några få platser kvar till höstens BAM-utbildning som börjar tisdag 19 september. Önskar du anmäla någon från ditt företag måste detta göras snarastMejla oss om behov finns!Datum: 19 september, 28 september, 3 oktober Tid: Alla tillfällen 09.00-16.00 Plats: Clarahälsans mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B Pris: 10 900 kr/pers exkl. moms. (Kursmaterial, lunch och fika ingår) Du vet väl att privata företag kan söka bidrag hos AFA och få minst hälften av kostnaden tillbaka för arbetsmiljöutbildningar?  
Läs mer
2023-08-28 16:35:27
Begränsad mottagningsverksamhet den 1 september
Vi nås inte på telefon denna dag, men du kan som vanligt skicka in en uppdragsbeställning, eller kontakta din kontaktperson via mejl. Vi handlägger ditt ärende så fort som möjligt kommande vecka. Har du ett ärende av brådskande karaktär är du välkommen att ringa VD Ann Collander. Ha en fin helg!  
Läs mer
2023-08-25 10:18:22
Utbildning allergiframkallande kemiska ämnen
Tid och plats: 14 september Kl. 13.30-16.00
Clarahälsans mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B
Enligt Arbetsmiljöverket ska arbetsmiljö undersökas och riskbedömas. Vid arbete med vissa kemikalier märkta som allergiframkallande, s.k. härdplaster (H 317 och H334), ställs extra krav. Samtliga allergiframkallande produkter ska riskbedömas enligt AFS 2011:19 §37 b. Vissa ämnen kräver att man har tjänstbarhetsintyg för att få arbeta med - och för vissa ska arbetsgivaren anordna medicinska kontroller. Personal som arbetar med allergiframkallande produkter och de som leder arbetet ska gå en utbildning vart femte år. Om det saknas giltigt utbildningsintyg vid kontroll från Arbetsmiljöverket är det sanktionsavgift på 10 000 kr per person för arbetsgivaren. Vi rekommenderar att ni ser över era intyg och vilka krav som gäller för just er. Innan utbildningstillfället görs en avstämning med respektive företag för att undersöka vilka allergiframkallande ämnen som finns i verksamheten. Vår arbetsmiljöingenjör kan hjälpa er att bedöma vad ni behöver göra utifrån era säkerhetsdatablad.
Utbildningens innehåll:
  • Lagkrav
  • Hälsorisker
  • Skyddsåtgärder
  • Arbetsmetoder
Efter genomförd utbildning får arbetsgivaren ett intyg för respektive medarbetare. Utbildningen omfattar de nya utbildningskraven för arbete med diisocyanater. Pris: 2 750 kr per person (ex moms) Företagsanpassade utbildningar offereras separat.
Utbildare är arbetsmiljöingenjör Helena Alm
Kontaktuppgifter: Tel: 070-38 29 766 helena.bergsland@clarahalsan.se
Helena har lång erfarenhet av arbete med kemikalier i olika verksamheter. Hon har varit aktiv med att stötta företag att genomföra riskbedömningar för kemikalier. Nu är ett av hennes mål att hjälpa kunder arbeta säkert med kemikalier och att förebygga så ingen medarbetare blir sjuk eller skadad till följd av arbete med hälsoskaliga kemiska produkter.
Anmäl ditt deltagande här. Anmälan senast 7 september. Vi förbehåller oss rätten att skjuta utbildningen på framtiden vid få anmälningar.
Läs mer
2023-08-18 08:00:19
BAM-utbildning höst 2023 (Bättre arbetsmiljö)
Har du någonsin funderat över hur din arbetsmiljö påverkar din hälsa och välbefinnande? Låt inte osäkerhet och okunskap hindra dig från att skapa en arbetsmiljö där säkerheten och trivseln blomstrar. Vår BAM-utbildning, som startar i september, sträcker sig över tre intensiva dagar. Under dessa dagar kommer du att lära dig grunderna för att skapa en bättre arbetsplats. Oavsett om du är chef, skyddsombud eller en medarbetare som vill bidra till förändring, är den här utbildningen för dig. Gör arbetsmiljö till en gemensam insats – tillsammans når vi längre. Vårt fokus är på samarbete och gemensam insats. Genom föreläsningar, engagerande grupparbeten och givande diskussioner kommer du att lära dig att upptäcka och förebygga risker. Med rätt kunskap kan du göra din arbetsplats säkrare och mer givande för alla. Vi erbjuder en interaktiv utbildningsupplevelse där föreläsningar vävs samman med grupparbeten, öppna diskussioner och reflektioner kring egna erfarenheter. Efter avslutad utbildning kommer du att känna dig trygg i dina kunskaper om riskidentifiering, riskhantering, förebyggande åtgärder, betydelsen av samverkan och hur du bäst söker relevant information. Kurstillfällen: 19 september 28 september 3 oktober Alla tillfällen hålls mellan kl. 09.00-16.00. Vår engagerade utbildare, Helena Alm, är en erfaren arbetsmiljöingenjör och diplomerad BAM-handledare. Hon kommer att guida dig genom kursen och dela med sig av sina insikter och kunskaper. För mer information om skräddarsydda utbildningar för företag, vänligen kontakta Helena. Kontaktperson och utbildare: Helena Alm, Arbetsmiljöingenjör och Diplomerad BAM-handledare. Tel: 070-382 97 66 alt 054–221700 Pris: 10 900 kronor per person (exklusive moms). I priset ingår kurslitteratur, fika och lunch. Observera att företag som är anslutna till AFA har möjlighet att söka stöd för minst hälften av kostnaden.   Övriga utbildningar under hösten, anmälan via info@clarahalsan.se
  • Allergiframkallande kemiska ämnen, 14 september
  • Friskt jobbat med Ninni Länsberg, 18 september
  • Arbetslivsinriktad rehabilitering, 5 oktober
  • Riskbruk av alkohol i arbetslivet, 12 oktober
  • Hjärt- och lungräddning, 18 oktober
  • Hjärt- och lungräddning repetition, 24 oktober
  • Hitta strategier för stressrelaterad ohälsa, 1 november
 
Läs mer
2023-08-15 16:00:27
Friskt jobbat med Ninni Länsberg
Kom och upplev en inspirerande föreläsning med Ninni Länsberg, en kraftfull talare som har djup kunskap och erfarenhet inom områdena stress, kris, sorg och utmattning. Med en unik kombination av humor och värme, delar Ninni sina insikter om hur vi kan skapa hållbara arbetsplatser. Genom att ha mött tusentals människor i samtal, har Ninni samlat på sig en unik förståelse för de utmaningar vi står inför i dagens arbetsliv. Hon bjuder på konkreta verktyg och strategier för att hantera stress och skapa en hälsosam arbetsmiljö. Denna högaktuella föreläsning ger dig inte bara värdefulla kunskaper, utan också en dos av inspiration. Ta del av Ninnis energi och engagemang när hon guidar dig mot en mer hållbar och produktiv arbetsplats. Missa inte chansen att ta del av denna livsbejakande och tankeväckande föreläsning!   DATUM: 18 september 2023 TID:  08.30 - 11.30 PLATS: Karlstads CCC PRIS: 950 kr/person, exkl moms   Välkommen med din anmälan!
Läs mer
2023-08-10 08:00:13
Välkommen på öppet hus 6 september
Vår resa började för 70 år sedan med en vision om att främja hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen. Idag fortsätter vi stolt att forma en hållbar arbetsmiljö för dig och din verksamhet. Fira vårt jubileum med oss!🥳 Clarahälsan välkomnar dig till en dag fylld av inspiration, insikter och möjligheter att fördjupa din förståelse för välbefinnande och hållbarhet i arbetslivet. Besök våra olika stationer som ger en inblick i vårt dagliga arbete. Ställ dina frågor direkt till våra experter, diskutera ämnen som berör just din verksamhet och låt dig inspireras av våra engagerade teammedlemmar. Lär dig de senaste teknikerna inom HLR och hur de kan rädda liv. Ta del av hur (och varför) vi jobbar med medicinska kontroller och få insikt i alkohol- och drogrelaterade frågor på arbetsplatsen. Träffa vår ergonom som delar med sig av sina bästa tips för en ergonomisk arbetsmiljö, skräddarsydd för ditt kontor eller arbetsplats. 💓 Ta kontroll över din hälsa: I vårt laboratorium erbjuder vi dig möjligheten att kolla blodtrycket och ta olika livsstilsprover. Få en djupare förståelse för din hälsa och ta de första stegen mot en mer välmående framtid. Men det är inte allt! Låt dig inspireras av våra kortföreläsningar som berör ämnen som är relevanta för dagens arbetsliv. Lyssna och lär av våra experter om;
  • klimakteriets påverkan i arbetslivet
  • hur du kan hitta motivation för motion och vägen till en aktiv livsstil
  • konsten av effektiv rehab för en snabb återgång till arbete och vardag
  • användningen av mindfulness som en strategi vid psykisk ohälsa
Datum och plats:  Onsdagen den 6 september Kl. 13.00-16.30 🍰 Vi bjuder på tårta, lättare tilltugg och dryck. Varmt välkommen med din anmälan! Föreläsningarna har ett begränsat antal platser, så se till att boka din plats i tid för en garanterad plats. Hjärtligt välkommen!  
Läs mer
2023-07-06 14:16:12
Begränsad mottagningsverksamhet
Telefontid vardagar 08.00-12, 054-22 17 00.  Behöver du komma i kontakt med oss efter telefontid vänligen skicka ett mejl till info@clarahalsan.se så hör vi av oss så fort vi kan. Du som är chef eller HR kan som vanligt skicka in uppdragsbeställning via vår kundportal. Ha en fin sommar!
Läs mer
2023-06-22 08:00:08
Friskt jobbat med Ninni Länsberg
Kom och upplev en inspirerande föreläsning med Ninni Länsberg, en kraftfull talare som har djup kunskap och erfarenhet inom områdena stress, kris, sorg och utmattning. Med en unik kombination av humor och värme, delar Ninni sina insikter om hur vi kan skapa hållbara arbetsplatser. Genom att ha mött tusentals människor i samtal, har Ninni samlat på sig en unik förståelse för de utmaningar vi står inför i dagens arbetsliv. Hon bjuder på konkreta verktyg och strategier för att hantera stress och skapa en hälsosam arbetsmiljö. Denna högaktuella föreläsning ger dig inte bara värdefulla kunskaper, utan också en dos av inspiration. Ta del av Ninnis energi och engagemang när hon guidar dig mot en mer hållbar och produktiv arbetsplats. Missa inte chansen att ta del av denna livsbejakande och tankeväckande föreläsning!   Datum: 18 september 2023 Tid: 08.30-11.30 Plats: Karlstad CCC Pris: 950 kr/pers, exkl moms   Välkommen med din anmälan!
Läs mer
2023-06-20 09:31:15
Clarahälsan 70 år, inbjudan och anmälan
För att fira våra 70 år bjuder vi in till öppet hus. Du har möjlighet att träffa oss som jobbar på Clarahälsan och ställa frågor kring vårt arbete. Vi kommer ha olika stationer där du som gäst får en inblick i vårt dagliga arbete och får chans att diskutera frågor som rör din verksamhet. Du kan vid dessa stationer se hur vi jobbar med medicinska kontroller, HLR, alkohol och droger samt träffa vår ergonom som berättar om ergonomin på arbetsplatsen/kontoret. Du kommer också få möjlighet att kontrollera ditt blodtryck och ta diverse livsstilsprover i vårat laboratorium. Dessutom ges du möjlighet att lyssna på en kortare föreläsning inom ämnena:
  • Klimakteriet i arbetslivet
  • Motivation till motion
  • Effektiv rehab
  • Mindfulness som strategi vid psysisk ohälsa
  När: Onsdagen den 6 september, klockan 13.00-16.30 Var: Clarahälsans mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B Vi bjuder på lättare tilltugg, tårta och dryck.     Sveriges äldsta företagshälsa   Saxat ur pressmeddelande dec 1952: ”På nyåret börjar ”Karlstadsföretagens hälsovård” sin verksamhet. Föreningen är en sammanslagning av några Karlstadföretag i ändamål att - som det står i stadgarna - inrätta en klinik som utrustas för systematiska hälsoundersökningar och olycksfallsvård av medlemmarnas anställda samt för att i övrigt främja hälsan och sjukvård.” Det var så här vår verksamhet startades och 70 år senare fortsätter vi arbetet att skapa en hållbar arbetsmiljö för våra kunder.   Anmälan För att på bästa sätt planera dagen och föreläsningarna ser vi gärna att du anmäler ditt deltagande i vårt firande och att du anmäler dig till önskade föreläsningar. Observera att föreläsningarna erbjuder ett begränsat antal platser så se till att boka din plats redan nu för att vara garanterad en plats. Välkommen med din anmälan!
Läs mer
2023-06-07 15:23:48
Utbildning Bättre arbetsmiljö (BAM) höst 2023
Nästa BAM-utbildning startar i september. Utbildningen pågår under tre dagar och ger grundläggande kunskaper i arbetsmiljö och hur ni kan genomföra arbetsmiljöförbättringar inom er organisation. Att arbeta med arbetsmiljöfrågor handlar till stor del om att detektera risker och förebygga dem. Detta arbete fungerar bäst när chefer, skyddsombud och övriga medarbetare arbetar tillsammans. Utbildningen vänder sig därför till just chefer och skyddsombud samt övriga som behöver lära sig arbetsmiljö från grunden. Föreläsningar varvas med grupparbeten, diskussioner och reflektioner kring egna erfarenheter. Efter avslutad utbildning ska du känna dig trygg med att du har grundläggande kunskaper  hur du upptäcker och hanterar risker, hur du jobbar förebyggande, vad samverkan innebär och hur du söker reda på information.
Kurstillfällen: 19 september 28 september 3 oktober Alla tillfällen 09.00-16.00 Vi erbjuder även företagsanpassade BAM-utbildningar. Kontakta Helena Bergsland  för mer information och offert.
Anmäl dig till info@clarahalsan.se.
Kontaktperson och utbildare: Helena Bergsland, Arbetsmiljöingenjör och Diplomerad BAM-handledare. Tel: 070-382 97 66 alt 054–221700 Pris: 10 900 kronor per person (exklusive moms). I priset ingår kurslitteratur, fika och lunch. Observera att företag som är anslutna till AFA har möjlighet att söka stöd för minst hälften av kostnaden.  
Läs mer
2023-05-02 15:00:48
Clarahälsan 70 år, PhysAct mm

Save the date

För att fira våra 70 år bjuder vi in till öppet hus. Vi vill med denna dag berätta om vårt viktiga arbete, visa vilka vi är som jobbar på Clarahälsan samt genom olika föreläsningar skapa inspiration för att ni ska lyfta frågor om arbetsmiljö i era lokala mötesforum.

NärOnsdagen den 6 september, klockan 13.00-16.30

VarClarahälsans mottagning i Karlstad, Gustaf Anders gata 15 B

Det kommer bli mingel, lättare tilltugg, prova-på-aktiviteter och några kortare föreläsningar i ämnen som är viktiga för en god hälsa i arbetet.

Mer information och anmälan kommer lite närmare sommaren, men boka gärna in detta datum redan nu.  

   

PhysAct - Digital kontakt med fysioterapeut 

Det är vetenskapligt bevisat att fysisk aktivitet har en positiv påverkan på måendet, men för många är motion inte en naturlig del i vardagen. Vi har därför startat upp ett samarbete med PhysAct som är en digital mötesplattform för att få personer som lider av stressrelaterade besvär mer aktiva som ett steg till ett bättre mående samt minska sjukfrånvaro. Grundtanken med PhysAct är att genom fysisk aktivitet förebygga psykisk ohälsa och att personer som riskerar svikta, med sjukfrånvaro som följd, får en dialog med fysioterapeut via en app. Personen får ett dedikerat (tränings-) program efter sin förmåga utifrån tidigare erfarenhet från fysisk aktivitet och sporras tack vare regelbunden kontakt med sin fysioterapeut. Övningarna är på en grundläggande nivå och kan utföras i hemmet utan specifika redskap. Kontakta Mimmi Asplund Carlsson för mer information. Tel: 054-22 17 17    

   

Satsning att förebygga vibrationsskador 

Vibrationsskada är en arbetssjukdom som är vanligt förekommande inom yrkesgrupper som snickare, mekaniker, betongarbetare, montörer, tandtekniker och anläggningsarbetare. Utredning visar att skadorna debuterar redan i tidig ålder. Vibrationsskador uppstår när individen regelbundet och under en längre tid håller i eller stöder ett verktyg som vibrerar med hand/arm. Det kan exempelvis röra sig om en gräsklippare, slipmaskin, mutterdragare eller tigersåg. Ja, listan över vibrerande verktyg kan göras lång och vissa av dessa verktyg bör individen inte arbeta med längre än tio minuter utan individen har efter den tiden utsatts för maxad vibrationsexponering motsvarande en hel arbetsdag. Skadorna som uppstår (exempelvis nervskador, muskelskador och kärlskador) blir ofta permanenta och funktionsnedsättningen orsakar stort lidande för individen. Nu vill arbetsmiljöverket höja kunskapsnivån inom detta område hos arbetsgivare, användare och tillverkare  om hur de kan jobba förebyggande, detta genom inspektioner på arbetsplatser och informationsinsatser. Ingen ska behöva lida eller bli sjuk på grund av sin arbetssituation. Här kan du läsa om hur du riskbedömer och förebygger vibrationer.

Arbetsmiljöstipendiet - Vem nominerar du? 

Prevents regi pågår just nu en nominering att utse en chef och ett skyddsombud för Arbetsmiljöstipendiet 2023. Stipendiet om 15 000 kronor vardera går till en chef och ett skyddsombud i den privata sektorn som genom samverkan utvecklar och förbättrar den fysiska och/eller psykosociala arbetsmiljön. Tanken är pengarna ska användas för utbildning inom området för arbetsmiljö.

I vanlig ordning ber vi er kontakta oss om ni har några frågor. Du hittar kontaktuppgifter på vår hemsida. Hoppas du njuter av vitsippor och ljusare kvällar och att du bokat in dagen för vårt firande i september. 

Varma hälsningar, Clarahälsan

Läs mer
2023-04-12 14:17:19
Platser kvar till BAM-utbildning
Utbildning i Bättre arbetsmiljö (BAM)
Det finns mycket att vinna på att jobba aktivt med med förbättringar av arbetsmiljön. Hur ser det ut hos dig? Har ditt företag tillräckliga kunskaper i arbetsmiljö för att kunna förbättra säkerhet och trivsel på arbetsplatsen? Vet ni vilka lagar och regler som gäller? Nästa BAM-utbildning startar i maj. Utbildningen pågår under tre dagar och ger grundläggande kunskaper i arbetsmiljö och hur ni kan genomföra arbetsmiljöförbättringar inom er organisation. Att arbeta med arbetsmiljöfrågor handlar till stor del om att detektera risker och förebygga dem. Detta arbete fungerar bäst när chefer, skyddsombud och övriga medarbetare arbetar tillsammans. Utbildningen vänder sig därför till just chefer och skyddsombud samt övriga behöver lära sig arbetsmiljö från grunden. Föreläsningar varvas med grupparbeten, diskussioner och reflektioner kring egna erfarenheter. Efter avslutad utbildning ska du känna dig trygg med att du har grundläggande kunskaper  hur man upptäcker och hanterar risker, hur du jobbar förebyggande, vad samverkan innebär och hur du söker reda på information.
Kurstillfällen: 4 maj 11 maj 24 maj Alla tillfällen 09.00-16.00 Vi erbjuder även företagsanpassade BAM-utbildningar. Kontakta Helena Bergsland  för mer information och offert.
Kontaktperson och utbildare: Helena Bergsland, Arbetsmiljöingenjör och Diplomerad BAM-handledare. Tel: 070-382 97 66 alt 054–221700 Pris: 10 900 kronor per person (exklusive moms). I priset ingår kurslitteratur, fika och lunch. Observera att företag som är anslutna till AFA har möjlighet att söka stöd för minst hälften av kostnaden. 
Läs mer
2023-03-02 11:57:37
Ljusare tider! Detta är på gång under våren.
  Hybridledarskap Med pandemins intåg i samhället ändrades synen på att arbeta på distans. Distansarbete ses i ökad omfattning inte längre som plan B utan likställs med att arbeta på plats. Den hybrida arbetsplatsen, där medarbetare både arbetar på kontoret och på distans, ser ut att vara här för att stanna. Allt fler chefer upplever ett ökat behov av stöd i att hantera de utmatningar som ledarskap på distans medför. Vi är glada över att nu kunna erbjuda utbildning i just detta. Utbildningen är två halvdagar och riktar sig till chefer, HR-personal och skyddsombud. Teori varvas med dialog i grupp, case-arbete och hemuppgifter mellan tillfällena. Syftet med utbildningen är att ge praktisk och teoretisk vägledning, förutsättningar för att lyckas med hybridt ledarskap och hybrid arbetsmiljö. Utbildningen sätter följande teman under luppen:
  • Risker och möjligheter med hybrid arbetsmiljö
  • Vad säger lagen?
  • Ergonomiska utmaningar
  • Riskbedömning
  • Identifiera tidiga signaler på ohälsa
  • Hybrida möten
  • Kommunikation/Tillit/Kontroll
För mer information kontakta psykolog Josefin Elthammar eller arbetsmiljöingenjör Helena Bergsland via mejl. Du kan söka bidrag från AFA, läs mer här   Klimakteriet och arbetslivet  Klimakteriet drabbar förr eller senare varje kvinna och trots att det berör hälften av Sveriges arbetskraft så finns det en stor okunskap om hur klimakteriet påverkar arbetslivet. Symtomen är många och av olika karaktär. De vanligaste symtomen är värmevallningar, svettningar, sömnstörningar, låg energinivå, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, minnesförlust, stress och depression. Symtomen kan debutera redan vid 40 års ålder. Detta kan vara en utmanande tid för många kvinnor både i privat- och i arbetslivet och kan påverka prestation och produktivitet. Många kvinnor upplever dessutom en brist på förståelse från omgivningen. Flera av de fysiska symptomen kan förväxlas med utbrändhet och kvinnor sjukskrivs i onödan. Det är därför viktigt att arbetsgivare är medvetna om detta och kan skapa goda förutsättningar på arbetsplatsen för kvinnor som går igenom klimakteriet. Utbildning och information om klimakteriet på arbetsplatsen kan bidra till att minska stigma och förbättra förståelsen för klimakteriets påverkan på en människa. Har ni kvinnor på jobbet i åldern 40 till 60 år och saknar kunskap och verktyg inom detta område? Kontakta företagssköterska Susanna Franke eller psykolog Gustav Frölich om du är intresserad av en utbildning om klimakteriet i arbetslivet och hur man skapar goda förutsättningar på arbetsplatsen. Kontaktuppgifter: Susanna Franke 054-22 17 27, mejl susanna.franke@clarahalsan.se Gustav Frölich 054-22 17 19, mejl gustav.frolich@clarahalsna.se    Med Whole ser du saker du annars inte ser 
Whole är ett digitalt undersökningsverktyg som genomlyser organisationer på ett mycket grundligt sätt. Syftet är att mäta organisationens hälsa utifrån organisatorisk och social arbetsmiljö. Målet är att skapa hälsosamma, välfungerande och lönsamma organisationer. Whole erbjuder en digital enkät med ett brett frågebatteri som undersöker 40-50 faktorer rörande områden; ledarskap, stress, sociala processer, organisatorisk struktur, hälsa/ohälsa och engagemang. Beräknings- och analysmodulen som används för att beräkna fram resultatet har stark forskningsförankring och hög validitet. Utfallet kommer sätta en god grund för organisationen att kunna ta beslut och initiera aktiviteter som hjälper organisationen och dess medarbetare att använda sin kraft och kapacitet på ett effektivt sätt och rikta den åt rätt håll. Sammanställningen av resultatet återkopplas både muntligt och skriftligt i en rapport som visar på organisationens styrkor och utmaningar. De tabeller som presenteras i rapporten visar på områden som är bra och områden där man ser förhöjda risker. Rapporten presenteras med förslag till handlingsplaner.
Kontaktperson: Organisationspsykolog Josefin Elthammar, tel 054-22 17 18, josefin.elthammar@clarahalsan.se Pris: Lämnas vid offert.   
Utbildning bättre arbetsmiljö (BAM)
Det finns mycket att vinna på att jobba aktivt med med förbättringar av arbetsmiljön. Hur ser det ut hos dig? Har ditt företag tillräckliga kunskaper i arbetsmiljö för att kunna förbättra säkerhet och trivsel på arbetsplatsen? Vet ni vilka lagar och regler som gäller?
Nästa BAM-utbildning startar i maj. Utbildningen pågår under tre dagar och ger grundläggande kunskaper i arbetsmiljö och hur ni kan genomföra arbetsmiljöförbättringar inom er organisation. Att arbeta med arbetsmiljöfrågor handlar till stor del om att detektera risker och förebygga dem. Detta arbete fungerar bäst när chefer, skyddsombud och övriga medarbetare arbetar tillsammans. Utbildningen vänder sig därför till just chefer och skyddsombud samt övriga behöver lära sig arbetsmiljö från grunden. Föreläsningar varvas med grupparbeten, diskussioner och reflektioner kring egna erfarenheter. Efter avslutad utbildning ska du känna dig trygg med att du har grundläggande kunskaper  hur man upptäcker och hanterar risker, hur du jobbar förebyggande, vad samverkan innebär och hur du söker reda på information.
Kurstillfällen: 4 maj 11 maj 24 maj
Alla tillfällen 09.00-16.00Vi erbjuder även kundspecifik BAM-utbildning. Kontakta Helena Bergsland  för mer information och offert.
Kontaktperson och utbildare: Helena Bergsland, Arbetsmiljöingenjör och Diplomerad BAM-handledare. Tel: 070-382 97 66 alt 054–221700
Pris: 10 900 kronor per person (exklusive moms). I priset ingår kurslitteratur, fika och lunch. Observera att företag som är anslutna till AFA har möjlighet att söka stöd för minst hälften av kostnaden.   
 
Utbildning om rehabilitering 
Clarahälsan erbjuder en grundläggande utbildning i rehabilitering för chefer, HR och skyddsombud. Under utbildningen diskuteras hur man som arbetsgivare kan arbeta med rehabilitering och med tidiga insatser i sin organisation, exempel:
  • tidiga signaler på ohälsa
  • att upptäcka och hantera risker
  • förebygga och begränsa sjukskrivning
  • rehabiliteringens genomförande
  • regler och ansvarsfördelning
  • arbetsanpassning
  • samverkan i rehabiliteringsarbetet på arbetsplatsen och med företagshälsa
Kursledare är företagsläkare, psykolog och behandlare vid beroendeproblematik. Kontakta Mimmi Asplund Carlsson, vår kundsamordnare, om du vill veta mer. Du når henne via mejl mimmi.asplund.carlsson@clarahalsan.se eller på telefon 054-22 17 17.
 
Vaccination mot TBE
TBE är en fästingburen virussjukdom. Vanliga symtom är trötthet, feber, huvudvärk och muskelvärk. De flesta som drabbas blir lindrigt sjuka, men vissa får svårare och mer långdragna symtom som förvirring, uttalad trötthet och förlamning. I vissa fall är besvären bestående. Om du vistas mycket ute i skog och mark eller om du bor i utsatta områden bör du vaccinera dig mot TBE. Fästingsäsongen pågår som regel från mars till november varför det är hög tid att se över ditt och dina anställdas skydd. Kontakta vår mottagningssköterska för rådgivning och tidsbokning, 054-22 17 00, knappval 1. Telefontid: Måndag-fredag 08.00-11.00, bortsett onsdagar då telefontiden är 10.00-12.00.  
Det var all information för denna gången. Tack att du orkade läsa ända hit. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har några funderingar eller behov att konsultera oss gällande er arbetsmiljö.
Läs mer
2022-12-20 10:36:19
God jul och gott nytt år!
Istället för att skicka en julgåva eller julkort så skänker vi en slant till Stadsmissionens viktiga arbete. Genom att skanna QR-koden nedan kan du swisha 50 kronor och därmed bidra till en lunch.   Har du vaccinerat dig mot influensa? Om inte så är det inte för sent. Vi har fortfarande några doser kvar. Vill du boka en tid så ring 054-22 17 00, tonval 1. Det finns även möjlighet till vaccination under mellandagarna eller i början på nästa år.     Årets prisjustering  Enligt våra allmänna villkor justeras våra priser enligt Statistiska Centralbyråns Arbetskostnadsindex (AKI), AKI SNI 2007 P-S med juni som avstämningsmånad. På grund av kraftiga ökningar av hyreskostnader kommer vi att behöva justera priserna ytterligare 0,57%, baserat på de faktiska kostnadsökningar som ordinarie index inte tar höjd för. Totalt innebär det en prisjustering på 5,87% och gäller från 1 januari 2023. Höjningen görs för att bibehålla en fortsatt hög servicegrad och kvalitet till er som kund. Vi hoppas att ni har förståelse och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete!   Erbjudande översyn SAM När vi tecknar avtal med nya kunder ingår en översyn av företagets systematiska arbetsmiljöarbete tillsammans med vår arbetsmiljöingenjör Helena Bergsland. Nu vill vi erbjuda alla våra kunder samma möjlighet till självkostnadspris. Förutom inventeringen får företaget även en guidning i vilka lagkrav enligt arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter som verksamheten berörs av. Det ingår dessutom en övergripande riskinventering med riskbedömning och åtgärdsförslag. Efter mötet upprättas en handlingsplan med förslag till åtgärder som är anpassade efter företagets förutsättningar och verksamhet. Det kan exempelvis finnas lagkrav på medicinska kontroller.     Helena har under de senaste åtta åren arbetat med arbetsmiljö och hållit utbildningar i ämnet. Tidigare har Helena varit verksam som utveckling- och produktionsingenjör i olika verksamheter. Pris: 5 000 kr för företag med 10 anställda eller fler, 3 000 kr för företag med färre än 10 anställda. Önskar du kontakt med Helena kan du mejla henne direkt på: helena.bergsland@clarahalsan.se eller ringa vår växel 054-22 17 00.    Utbildning om rehabilitering Clarahälsan erbjuder en grundläggande utbildning om rehabilitering för chefer, HR och skyddsombud. Under utbildningen diskuteras hur man som arbetsgivare kan arbeta med rehabilitering och med tidiga insatser i sin organisation, exempel:
  • tidiga signaler på ohälsa
  • att upptäcka och hantera risker
  • förebygga och begränsa sjukskrivning
  • rehabiliteringens genomförande
  • regler och ansvarsfördelning
  • arbetsanpassning
  • samverkan i rehabiliteringsarbetet på arbetsplatsen och med företagshälsa
Kursledare är företagsläkare, psykolog och behandlare vid beroendeproblematik. Kontakta Mimmi Asplund Carlsson, vår kundsamordnare, om du vill veta mer. Du når henne via mejl mimmi.asplund.carlsson@clarahalsan.se eller på telefon 054-22 17 17.   Stresshantering i grupp  Att vara stressad någon gång då och då är normalt, det är kroppens sätt att skapa kraft och energi i olika situationer. Om stressen däremot blir långvarig kan både kropp och själ ta allvarlig skada. Under början av nästa år startar en ny omgång av vår stresshanteringskurs. Du finner mer information på vår hemsida.   Det var allt för den här gången. Vi ser fram emot det nya året och ett fortsatt gott samarbete med alla våra kunder. Önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! 
Läs mer
2022-11-28 16:04:00
Stängt 1-2 december
Vi är tillbaka på måndag 5 december. Till dess hänvisar vi beställningar till uppdragsbeställning via vår hemsida eller mejla direkt till din kontaktperson så hör vi av oss så snart vi är tillbaka på kontoret.
Läs mer
2022-11-22 09:34:12
Hjälp oss bli ännu bättre!
Dina synpunkter är väldigt viktiga för oss och vi vill därför låna några minuter av din tid för att svara på vår enkät. Det är några korta frågor men det finns också möjlighet att skriva kommentarer. Dina svar är helt anonyma. Observera att enkäten stängs den 30 november. Klicka här för att komma till enkäten

Information om stängd mottagningsverksamhet den 1-2 december

Vi ska ha verksamhetskonferens torsdag och fredag 1-2 december och våra mottagningar är då stängda. Uppkommer ärende av akut karaktär är du välkommen att kontakta VD Ann Collander på telefon: 070-557 16 08. Du kan också lämna in en uppdragsbeställning via vår hemsida eller mejla direkt till din kontaktperson så hör vi av oss så snart vi är tillbaka på kontoret.

Brevkallelse

Vi upplever att det ibland är svårt att nå medarbetare via telefon när vi kontaktar för att boka in en tid. Istället för att jaga medarbetaren telefonledes i flera dagar kommer vi i de fallen skicka en brevkallelse. Medarbetaren är välkommen att ringa oss om tiden inte passar.

Sämre tider ökar risken för missbruk

När sämre tider väntar ökar risken för missbruksproblematik. Förutom att detta så klart är en tragedi för den enskilde medarbetaren och dennes anhöriga påverkas även du som arbetsgivare ur säkerhetssynpunkt men också på ett ekonomiskt plan. Kanske är detta något som ni redan diskuterat på arbetsplatsen. Har du funderingar kring dessa frågor och vill veta vilka signaler du kan vara uppmärksam på kan du ringa oss och få guidning. Vi har två sköterskor som är särskilt inriktade mot missbruksproblematik som kan svara på dina frågor. Ring vår växel så hänvisar vi till rätt person, 054-22 17 00.

Hur arbetar ert företag med systematiskt förebyggande arbete mot arbetsmiljörisker?

Arbetsmiljöverket har under fyra års tid inspekterat branscher med ett riskfyllt arbete för att kontrollera att arbetsgivare förebygger arbetsmiljörisker systematiskt enligt de lagar som gäller. 8 av 10 arbetsgivare klarar inte kraven. Bristen ligger framför allt i att systematiskt och regelbundet undersöka, riskbedöma och åtgärda risker i arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket har därför inriktat tillsynen mot branscher inom bygg, jordbruk, skogsbruk, tillverkning, transport och maganisering där de sett att risk att drabbas för olycksfall varit störst. Ingen ska riskera att bli skadad, bli sjuk eller dö på jobbet och för att förhindra detta är det ytterst viktigt med en dialog mellan arbetsgivare, medarbetare och skyddsombud kring systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete. Gå gärna in och läs mer om detta på arbetsmiljöverkets sida för djupare information i studien. Hur ser det ut i er verksamhet? Kontakta vår arbetsmiljöingenjör Helena Bergland om du eller annan person med en ledande position på arbetsplatsen behöver stöttning i detta viktiga arbete. Kontakta vår växel så hänvisar vi vidare, 054-22 17 00.
Det blev lite blandad information i dagens nyhetsbrev. Tack att du orkade läsa ända hit. Önskar er en fortsatt fin senhöst!
Läs mer
2022-10-13 16:37:58
Dags att beställa vaccin mot influensa!

Förbeställ doser här
  Folkhälsomyndigheten har gått ut med information om vikten att skydda personer som riskerar allvarlig sjukdom på grund av influensinfektion varför en hög vaccinationstäckning är viktig. Vi börjar vaccinera i början av december, men den som tillhör en riskgrupp kommer ha möjlighet att vaccinera sig tidigare via sin vårdcentral. Om ni är 20 personer eller fler kan det finnas möjlighet att vi kommer till ert företag och vaccinerar på plats. Hör av dig till din kontaktperson för mer information eller ring oss via växeln, telefon: 054-22 17 00. Du kan också visa intresse för detta i länken ovan när du förbeställer doser.
Välkommen med din beställning! 
För mer information vänligen se information från Folkhälsomyndigheten
Läs mer
2022-09-29 11:00:53
Stängt för kickoff 6 oktober
Under dagen är vi därför inte tillgängliga på telefon utan hänvisar kontakt via mail eller uppdragsbeställning. Obs att bokade besök 6/10 är välkomna!

Stresshanteringskurs

Den 5 oktober startar en ny omgång av vår stresshanteringskurs och det finns en plats kvar. Kontakta Josefin Elthammar om du vill veta mer om kursen eller om du har en medarbetare som skulle må bra av att utveckla strategier för att hantera och förebygga stress. Du når Josefin via direktnummer: 054-22 17 18 eller via vår växel: 054-22 17 00. Det går även bra att mejla henne på josefin.elthammar@clarahalsan.se 

HLR-utbildning

Tre av fyra plötsliga hjärtstopp sker i den drabbades vardag och att rädda individen är en kamp mot klockan. Hur väl förberedda är ert företag om det skulle drabba en av dina medarbetare? Den färdighet som en HLR-utbildning ger kan komma till användning när som helst och den räddar liv! Kontakta vår växel om du är intresserad av att boka in dig och dina medarbetare på en livräddande utbildning.
Läs mer
2022-08-24 17:11:55
Nya tider för rådgivning och tidsbokning
Telefontider för rådgivning och tidsbokning: Måndag, tisdag, torsdag och fredag 08.00-11.00. Onsdag 10.00-12.00
Läs mer
2022-08-15 15:19:58
Kurs i stresshantering startar 5 oktober
Syftet med kursen är att utveckla strategier för att hantera och förebygga stress. Att tydliggöra livsprioriteringar för att hitta bättre balans i livet samt att lära sig känna igen signaler på stress. Även acceptans och konsten att förhålla sig till tankar och känslor på nya och mer effektiva sätt i syfte att påverka beteenden i en ändamålsenlig riktning. Kursen vänder sig till den som riskerar bli eller är sjukskriven för stressrelaterad ohälsa.

Metod

• Evidensbaserade verktyg • Gruppsamtal • Kroppskännedom / avspänning • Hemuppgift mellan varje tillfälle

Datum och tid

Onsdagar: 5 och 19 oktober 9 och 23 november 7 och 21 december samt uppföljning 25 januari (2023) Tid 13:00-16:00.

Kursupplägg

Sju tillfällen à tre timmar. Teori varvas med praktiska övningar. Antal deltagare: sex till åtta personer. Utbildningen sker i Clarahälsans lokaler eller, vid behov, digitalt via Teams. Pris 14 500 kr (exkl moms). I priset ingår fika och kursmaterial. Läs också om arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd.  

Sagt om kursen

”Att få kunskap i hur kroppen fungerar på ett vetenskapligt plan, att det kan drabba vem som helst och vilka fallgropar man kan gå i ger ett uppvaknande som många skulle behöva innan det är ”för sent.” ”Det är bra att få höra hur andra har det. Man känner sig väldigt ensam och man får inte alltid förståelse och då är det bra att få träffa andra med liknande problem.” ”Jag har äntligen börjat tänka på mina egna behov och vem jag är, vilket jag tappat bort under åren.” ”Jag har lärt mig sätta gränser, att lyssna mer på mig själv och min kropp, att ta signalerna på allvar så att jag kan varva ner i tid.”  

Kursledare

Josefin Elthammar är leg. psykolog och specialist i arbetslivets psykologi med inriktning organisation och ledarskap. Hon har lång erfarenhet från arbete med stressrelaterad ohälsa och håller även föreläsningar inom området. 054-22 17 18 josefin.elthammar@clarahalsan.se
 
Läs mer
2022-06-23 10:25:02
Vi vill önska er en trevlig sommar!

Vinster med rörelse och variation i arbetet

Hur ser arbetssituationen ut för dig och dina medarbetare? Har ni en arbetssituation som kräver att man går mycket? Eller sitter dina medarbetare mycket vid ett skrivbord? Kroppen mår bäst av variation och ofta räcker små och enkla medel för att få tydliga hälsovinster. Följa den här länken och kika på filmen från Prevent som handlar om rörelse och variation på arbetet. Har ni funderingar på hur er arbetssituationen kan förbättras är ni välkomna att höra av er till någon av våra fysioterapeuter/ergonomer för vidare handledning.

Detta händer under hösten

HLR-utbildning

Vi har märkt ett ökat tryck på HLR-utbildning. Kontakta vår växel om ditt företag har önskemål om detta så kan vi planera in det under hösten.

Stresshanteringskurs

Vi kommer starta upp en ny stresshanteringskurs under hösten. Kontakta Josefin Elthammar om du är nyfiken på att höra mer om detta eller om du har någon medarbetare som skulle må bra av den typen av gruppbaserad insats. Du når Josefin via direktnummer: 054-22 17 18 eller via vår växel: 054-22 17 00. Det går även bra att mejla henne på josefin.elthammar@clarahalsan.se
   

Trevlig midsommar!

Till sist vill vi passa på att önska våra kunder en trevlig midsommar och en skön semester när det blir dags för det (om du inte redan påbörjat den).Tack för ett fint samarbete under våren!
 
Läs mer
2022-03-18 10:48:50
Telefontider, rekryteringar och krisberedskap
Vi börjar dagens brev med att meddela att vi senare under våren kommer få nya kollegor. Vår mottagningssköterska Maria tar ett kliv i karriären och slutar tyvärr hos oss vid påsk. Ny mottagningssköterska kommer bli Malin som idag har sin anställning inom Region Värmland. I rollen som mottagningssköterska kommer hon ofta bli första kontakten mer er vid exempelvis rådgivande samtal och vid uppdragsbeställningar. Vi utökar även vårt härliga gäng med en företagssköterska, Fatou. Fatou tog sin specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot företagssköterska 2015 och har tidigare bakgrund från akuten. Hon är en driven tjej och vi ser fram emot att presentera henne för er. Dessutom har vi redan anlitat Ninni Länsberg, en glad och pigg beteendevetare som har lång erfarenhet med arbete inom företagshälsovård.
Nya telefontider
Den 25 mars kommer vi göra några ändringar i vår telefonväxel för att frigöra tid för mottagningssköterska till kundrelaterade fysiska besök. Öppettider Rådgivning/Tidsbokning: Vardagar 08.00-11.00 Övriga frågor: 08.00-12.00, 13.00-16.30 Ni har givetvis möjlighet att vända er direkt till er kontaktperson som tidigare via telefon eller mejl eller lämna in en uppdragsbeställning via vår hemsida.  
Har företaget rätt kunskap om kris och krisberedskap?
Gör check med checklista! Ordet kris är ett brett begrepp som kan tolkas på olika sätt och begreppet känns extra aktuellt under rådande situation i världen. Krisen kan komma i stor eller mindre skala, men den gemensamma nämnaren är ofta att den kommer plötsligt. Så frågan till dig är hur väl förberedd du är om/när krisen är framme? Du som arbetsgivare kan minska sårbarheten genom att aktivt arbeta med företagets krisberedskap. Nedan kommer några punkter som kan vara värt att reflektera över.
  • Finns det en intern organisation för krishantering på arbetsplatsen, en så kallad krisgrupp?
  • Har denna grupp tilldelats mandat samt har kunskap för att utföra krisarbetet?
  • Finns det en process som beskriver krisgruppens samarbete med ledningsgruppen?
  • Finns det en krisplan som kan aktiveras vid en kris?
  • Har ni identifierat vilka typer av kriser som skulle kunna uppstå på er arbetsplats?
  • Finns det rutiner för intern information vid kriser?
  • Finns uppdaterade anhöriglistor och listor till externa leverantörer?
  • Känner alla på arbetsplatsen till rutinerna för krishantering?
  • Hålls regelbundna och för arbetsplatsen relevanta krishanteringsövningar?
Klicka här för att undersöka ditt företags beredskap inför en eventuell kris
Läs mer
2022-01-25 10:20:18
Vi söker mottagningssköterska
Som mottagningssköterska är du spindeln i nätet och hanterar alla inkommande samtal för tidsbokning och medicinsk rådgivning. I rollen ingår att fördela och boka uppdrag till olika kompetenser i organisationen. Läs mer under fliken "Om Clarahälsan" och "Lediga tjänster".
Läs mer
2022-01-17 09:02:46
Digital BAM-utbildning
Har företaget tillräckliga arbetsmiljökunskaper för att kunna förbättra säkerhet och trivsel på arbetsplatsen? Vet ni vilka lagar och regler som gäller? Den här utbildningen ger grundläggande kunskaper i arbetsmiljö, och du får veta hur ni genomför arbetsmiljöförbättringar i er organisation. Att jobba med arbetsmiljöfrågor handlar till stor del om att hitta risker och förebygga dem, och det fungerar bäst när det görs av chefer, skyddsombud och övriga anställda tillsammans. Sambandet är tydligt mellan bra arbetsmiljö och goda resultat för verksamheten. Vi varvar föreläsningar med övningar, grupparbeten, diskussioner och reflektioner kring egna erfarenheter. Du får med dig konkreta verktyg – och kan naturligtvis också ställa egna frågor. Efter utbildningen ska du känna dig trygg med att du har grundläggande kunskaper i hur man upptäcker och hanterar risker, hur man arbetar förebyggande, hur du söker reda på rätt information och vad samverkan innebär. Utbildningen kräver inga förkunskaper. Målgrupp Utbildningen vänder sig till cheferskyddsombud och andra som behöver lära sig arbetsmiljö från grunden. Det är även en bra repetition för dig som redan gått utbildningen, men behöver fräscha upp minnet. Utbildningens innehåll:
  • Dag 1 – Samverkan, regler och roller
  • Dag 2 – Upptäcka och hantera risker
  • Dag 3 – Utveckling och förändring på arbetsplatsen
Utbildningen varvar kunskapsgenomgångar med övningar och grupparbeten som utgår från olika arbetsmiljösituationer. Tid och plats * Dag 1: 8 mars 09.00-16.00 Dag 2: 15 mars 09.00-16.00 Dag 3: 22 mars 09.00-16.00 Distansutbildning via teams, med grupparbeten i "breakout rooms". Internetuppkoppling, kamera och mikrofon krävs. *) Clarahälsan förbehåller sig rätten att ställa in, varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Utbildningens målsättning Efter utbildningen ska du:
  • besitta grundläggande arbetsmiljökunskaper och arbetssätt
  • kunna samverka i arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen
  • kunna undersöka och förebygga risker i arbetsmiljö
  • förstå hur bra arbetsmiljö bidrar till verksamheten
  • veta var du söker den information du behöver för det dagliga arbetsmiljöarbetet
Pris: 8 490 kr per person (exkl moms) I priset ingår utbildningsmaterial inklusive handbok och föreskrift. Observera att företag som är anslutna till AFA har möjlighet att söka stöd för minst hälften av kostnaden. Handledare är Helena Bergsland. Hon är arbetsmiljöingenjör och har under de senaste åtta åren arbetat med arbetsmiljö och hållit utbildningar i ämnet. Tidigare har Helena varit verksam som utveckling- och produktionsingenjör i olika verksamheter. Ser nu möjligheten till att få hjälpa företag att skapa en bra och säker arbetsmiljö. För avsnittet kring OSA-frågor svarar Josefin Elthammar. Josefin är leg. psykolog och specialist i arbetslivets psykologi med inriktning organisation och ledarskap. Hon har lång erfarenhet från arbete med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på olika arbetsplatser och håller även föreläsningar inom området. Kontakta oss för anmälan eller mer information; info@clarahalsan.se, 054/22 17 00.
Läs mer
2021-10-12 08:23:01
Sov gott!
De flesta kan relatera till hur jobbigt det är att inte kunna somna - eller vakna mitt i natten utan att kunna somna om... Sömnbrist är ett av våra stora folkhälsoproblem, det leder till nedsatt prestationsförmåga och ökar olycksfallsrisken i trafiken och på arbetsplatsen. Sömnlöshet/sömnbrist ökar även risken för viktuppgång, diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar. Välkommen på en inspirerande föreläsning om hur du kan förbättra sömnen och få konkreta verktyg att hantera dina sömnproblem. Företagssalongen 28 oktober Tid: kl.14.00-14.20 Lokal: Empiren, Stadshotellet plan 4 Föreläsare: Rebecka Sefton, leg. psykolog OBS! Begränsat antal platser. Anmäl till ann.collander@clarahalsan.se. Föreläsningen är kostnadsfri. Ta gärna med en kollega eller vidarebefordra inbjudan till den som är intresserad av ämnet.  PS. Besök oss även i vår monter. Vi finns i Franska salen på plan 2. Företagssalongen har öppet mellan kl. 11-16. Välkommen!  
Läs mer
2021-09-20 14:48:36
BAM-utbildning

Det finns mycket att vinna på att jobba aktivt med förbättringar av arbetsmiljön. Den här utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper du behöver.

  Har företaget tillräckliga arbetsmiljökunskaper för att kunna förbättra säkerhet och trivsel på arbetsplatsen? Vet ni vilka lagar och regler som gäller? Den här utbildningen ger grundläggande kunskaper i arbetsmiljö, och du får veta hur ni genomför arbetsmiljöförbättringar i er organisation. Att jobba med arbetsmiljöfrågor handlar till stor del om att hitta risker och förebygga dem, och det fungerar bäst när det görs av chefer, skyddsombud och övriga anställda tillsammans. Sambandet är tydligt mellan bra arbetsmiljö och goda resultat för verksamheten. Vi varvar föreläsningar med övningar, grupparbeten, diskussioner och reflektioner kring egna erfarenheter. Du får med dig konkreta verktyg – och kan naturligtvis också ställa egna frågor. Efter utbildningen ska du känna dig trygg med att du har grundläggande kunskaper i hur man upptäcker och hanterar risker, hur man arbetar förebyggande, hur du söker reda på rätt information och vad samverkan innebär. Utbildningen kräver inga förkunskaper. Målgrupp Utbildningen vänder sig till chefer, skyddsombud och andra som behöver lära sig arbetsmiljö från grunden. Utbildningens innehåll:
  • Dag 1 – Samverkan, regler och roller
  • Dag 2 – Upptäcka och hantera risker
  • Dag 3 – Utveckling och förändring på arbetsplatsen
Utbildningen varvar kunskapsgenomgångar med övningar och grupparbeten som utgår från olika arbetsmiljösituationer. Tid och plats * Dag 1: 16 november 09.00-16.00 Dag 2: 23 november 09.00-16.00 Dag 3: 30 november 09.00-16.00 Distansutbildning via teams, med grupparbeten i "breakout rooms". Internetuppkoppling, kamera och mikrofon krävs. *) Clarahälsan förbehåller sig rätten att ställa in, varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Utbildningens målsättning Efter utbildningen ska du:
  • besitta grundläggande arbetsmiljökunskaper och arbetssätt
  • kunna samverka i arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen
  • kunna undersöka och förebygga risker i arbetsmiljö
  • förstå hur bra arbetsmiljö bidrar till verksamheten
  • veta var du söker den information du behöver för det dagliga arbetsmiljöarbetet
Pris: 8 490 kr per person (exkl moms) I priset ingår utbildningsmaterial inklusive handbok och föreskrift. Anmäl dig till info@clarahalsan.se Företag som är anslutna till AFA har möjlighet att söka stöd för arbetsmiljöutbildningar. Stöd ges för arbetsmiljöutbildning på grundläggande nivå för chefer samt för vidareutbildning av både chefer och skyddsombud/arbetsmiljöombud. Hälften av kostnaden tillbaka för chefer och 70% tillbaka när skyddsombudet deltar i utbildningen. Läs mer om afa försäkring  
Läs mer
2021-09-06 08:39:41
Utbildning allergiframkallande kemiska ämnen
Enligt Arbetsmiljöverket ska arbetsmiljö undersökas och riskbedömas. Då man arbetar med vissa kemikalier som är märkta som Allergiframkallande, s.k. härdplaster (H 317 och H334), ställs extra krav. Samtliga allergiframkallande produkter ska riskbedömas enligt AFS 2011:19 §37 b. Vissa ämnen kräver att man har tjänstbarhetsintyg för att få arbeta med - och för vissa ska arbetsgivaren anordna medicinska kontroller. Personal som arbetar med allergiframkallande produkter och de som leder arbetet ska ha en utbildning vart 5:e år. Om det saknas giltigt utbildningsintyg vid kontroll från Arbetsmiljöverket är det sanktionsavgift på 10 000 kr per person för arbetsgivaren. Clarahälsan erbjuder öppen digital utbildning under hösten via Teams. Utbildningen är på 2 timmar. Utbildningens innehåll:
  • Lagkrav
  • Hälsorisker
  • Skyddsåtgärder
  • Arbetsmetoder
Vi rekommenderar att ni ser över era intyg och vilka krav som gäller för just er. Innan utbildningstillfället görs en avstämning med respektive företag för att undersöka vilka allergiframkallande ämnen som finns i verksamheten. Vår arbetsmiljöingenjör kan hjälpa er att bedöma vad ni behöver göra utifrån era säkerhetsdatablad. Efter genomförd utbildning får arbetsgivaren ett intyg för respektive medarbetare. Pris: 1590 kr per person (ex moms) Företagsanpassade utbildningar offereras separat. Utbildare är arbetsmiljöingenjör Helena Bergsland Helena har erfarenhet från olika verksamheter och arbete med kemikalier. Har varit aktiv med att stötta företag med att genomföra riskbedömningar för kemikalier. Nu är det ett mål att få hjälpa kunder att kunna arbeta säkert med kemikalier och förebygga så ingen ska bli sjuk eller skadad till följd av arbete med hälsoskadliga kemiska produkter.   070-38 29 766 helena.bergsland@clarahalsan.se Kort fakta om lagkrav för arbete med kemikalier
  • Samtliga kemikalier ska vara inventerade och hälsorisker vara kända
  • Kemikalierna ska vara riskbedömda
  • Några kemikalier har krav på utbildning och ska genomföras vart 5:e år
  • Sanktionsavgift från Arbetsmiljöverket om intyg från utbildning saknas för vissa produkter
  • Hälsoundersökning och tjänstbarhetsintyg kan krävas för arbete med vissa kemikalier
Läs mer
2021-08-23 15:59:04
Stängt för kick-off
Har du ett brådskande ärende och behöver nå oss är du välkommen att kontakta VD Ann Collander på 070-557 16 08 eller ann.collander@clarahalsan.se. I övrigt hänvisar vi till uppdragsbeställning på vår hemsida eller skicka ett mail till info@clarahalsan.se.
Läs mer
2021-06-16 11:28:14
ClaraHälsan flyttar till Fanfaren
I år kommer sommaren innebära bråda dagar för oss på ClaraHälsan för i början av juli flyttar vi till nya lokaler vilket ska bli fantastiskt roligt. Hur kul det än är så kommer det innebära en del planering och omställningar i verksamheten. Måndagen den 2021-07-12 är vi på plats i våra nya lokaler. Detta innebär att flyttlasset går i slutet av vecka 27 och under torsdag och fredag den veckan kommer det vara något reducerad mottagningsverksamhet. Vi finns givetvis tillgängliga på telefon som vanligt. I möjligaste mån ställer vi om till digitala besök under dessa dagar. Vår nya mottagning kommer ligga i kvarteret Fanfaren som ligger intill E18 i höjd med Tingvalla isstadion på Gustaf Anders gata 15B, plan 3. Tacksam om ni sprider informationen till era medarbetare. Vi på ClaraHälsan kommer även vara extra tydliga vid bokning och informera om ny adress. Parkering finns i anslutning på angivna platser, observera att kostnad måste erläggas vid parkering längre än två timmar. Nu ser vi fram emot fartfylld sommar och välkomnar er inom kort till Fanfaren. Vi uppmanar att läsa nyhetsbreven där vi kontinuerligt lägger upp information om flytten. Har ni frågor så tveka inte att kontakta oss. Väl mött!
Läs mer
2021-05-11 08:46:02
ClaraHälsan bjuder på lunchyoga 19 maj
Vår fysioterapeut Katja Hardick leder oss genom ett 20 minuter långt, enkelt yogapass via Teams. Ingen tidigare erfarenhet av yoga krävs, inte heller några speciella kläder eller redskap. Kom som du är, alla kan vara med. Sprid gärna i din organisation. Anmäl till info@clarahalsan.se och ange din e-postadress senast 18 maj. Obs, begränsat antal platser pga kapacitet i Teams, så vänta inte för länge med din anmälan. Hoppas vi ses!
Läs mer
2021-05-04 11:06:50
ClaraHälsan bjuder på webinar "Arbete med vibrationer" 11 maj
Vibrationer kan vara ett problem på många arbetsplatser. Oavsett typen av arbetsplats är det viktigt att kontinuerligt arbeta med vibrationsfrågorna och göra det förebyggande arbetet till ett naturligt inslag i det systematiska arbetet. Vår arbetsmiljöingenjör Helena Bergsland och företagsläkare Rikard Frejgrim leder ett 30 minuter långt digitalt webinar kring hälsorisker, lagar och regler, riskbedömning, medicinsk kontroll och vilka åtgärder som kan vidtas. Tidpunkt: Tisdag 11 maj kl. 11.30 Obs att webinaret är kostnadsfritt, så sprid gärna i din organisation. Anmäl till info@clarahalsan.se och ange din e-postadress senast 10:e maj. Välkommen!
Läs mer
2021-04-08 15:32:56
Antigentest för Covid-19
Antigentestning av personalgrupper ger arbetsgivaren möjlighet att fånga upp medarbetare som har pågående covid-19 men som inte visar upp några sjukdomssymtom. Syftet med testningen är att undvika större smittutbrott på arbetsplatsen. Provtagning riktar sig i första hand till medarbetare som inte kan arbeta hemifrån, men provtagning kan även vara aktuellt när medarbetare som arbetar hemifrån måste infinna sig på arbetsplatsen.

Så går testning till

Provtagning utförs av legitimerad sjuksköterska. Provtagning genomförs antingen på någon av våra mottagningar eller på er arbetsplats (vid det senare krävs lite mer planering). Provtagningen går till så att sköterskan för upp en bomullspinne i näsan på medarbetaren i några sekunder. Eftersom det är ett snabbtest fås svaret redan efter 15 minuter. Om snabbtestet är positivt hänvisas medarbetaren till 1177.se för att säkerställa resultatet med sk PCR-provtagning. Regionen sköter också smittspårning. Medarbetare med symtom förenliga med covid-19 provtas inte och hänvisas till 1177.se för bokning av PCR-test. Läs mer här.  Hör gärna av dig till din kontaktperson för frågor eller för beställning. Du kan även skicka in en uppdragsbeställning via clarahalsan.se, eller skicka ett mail så hör vi av oss. . Pris: Självkostnad för testet, i dagsläget 150 kr/st + ca 30 minuter timdebitering sköterska (priser exkl. moms). Observera att vi inte tar emot privatpersoner eller kontantbetalning för snabbtest.
Läs mer
2021-03-23 09:30:25
Öppen BAM-utbildning startar 29 april
Har företaget tillräckliga arbetsmiljökunskaper för att kunna förbättra säkerhet och trivsel på arbetsplatsen? Vet ni vilka lagar och regler som gäller? Den här utbildningen ger grundläggande kunskaper i arbetsmiljö, och du får veta hur ni genomför arbetsmiljöförbättringar i er organisation. Att jobba med arbetsmiljöfrågor handlar till stor del om att hitta risker och förebygga dem, och det fungerar bäst när det görs av chefer, skyddsombud och övriga anställda tillsammans. Sambandet är tydligt mellan bra arbetsmiljö och goda resultat för verksamheten. Vi varvar föreläsningar med övningar, grupparbeten, diskussioner och reflektioner kring egna erfarenheter. Du får med dig konkreta verktyg – och kan naturligtvis också ställa egna frågor. Efter utbildningen ska du känna dig trygg med att du har grundläggande kunskaper i hur man upptäcker och hanterar risker, hur man arbetar förebyggande, hur du söker reda på rätt information och vad samverkan innebär. Utbildningen kräver inga förkunskaper. Målgrupp Utbildningen vänder sig till chefer, skyddsombud och andra som behöver lära sig arbetsmiljö från grunden. Utbildningens innehåll:
  • Dag 1 – Samverkan, regler och roller
  • Dag 2 – Upptäcka och hantera risker
  • Dag 3 – Utveckling och förändring på arbetsplatsen
Utbildningen varvar kunskapsgenomgångar med övningar och grupparbeten som utgår från olika arbetsmiljösituationer. Tid och plats * Dag 1: 29 april 09.00-16.00 Dag 2: 3 maj 09.00-16.00 Dag 3: 7 maj 09.00-16.00 Distansutbildning via teams, med grupparbeten i "breakout rooms". Internetuppkoppling, kamera och mikrofon krävs. *) ClaraHälsan förbehåller sig rätten att ställa in, varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Utbildningens målsättning Efter utbildningen ska du:
  • besitta grundläggande arbetsmiljökunskaper och arbetssätt
  • kunna samverka i arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen
  • kunna undersöka och förebygga risker i arbetsmiljö
  • förstå hur bra arbetsmiljö bidrar till verksamheten
  • veta var du söker den information du behöver för det dagliga arbetsmiljöarbetet
Pris: 8 490 kr per person (exkl moms) I priset ingår utbildningsmaterial inklusive handbok och föreskrift. Observera att företag som är anslutna till AFA har möjlighet att söka stöd för minst hälften av kostnaden. Läs mer på  afaforsakring.se Utbildningsledare är Helena Bergsland, arbetsmiljöingenjör och Linus Olsson, arbetsmiljökonsult och diplomerad BAM-handledare.  
Läs mer
2021-03-08 09:27:36
Att leda på distans

Att leda på distans

När man inte ses fysiskt behöver vi skapa nya sätt att kommunicera via digital teknik och hitta nya forum att mötas i. Detta kan vara en utmaning för dig som är chef och har ett ledaransvar. ClaraHälsan erbjuder därför en kurs / handledning i utmaningen kring "Att leda på distans". Denna kurs vänder sig till chefer som önskar stöd i detta förändrade ledarskap.   Innehåll Vi lyfter skillnaden mellan ordinärt ledarskap och att leda på distans. Deltagarna får grunderna och praktiskt användbara metoder för att kunna lyckas i sitt distansledarskap. Kursen ger även konkreta tips om hur man kan motverka och förebygga riskfaktorer i den psykosociala arbetsmiljön när medarbetarna arbetar hemma. Metod Kursen hålls digitalt via Teams under två halvdagar. I kursen kommer teorigenomgångar varvas med dialog i grupp. Det kommer även att vara vissa hemuppgifter mellan de två grupptillfällena för att få öva praktiskt i sin vardag. Handledare Josefin Elthammar, Organisationspsykolog Rebecka Sefton, Leg. psykolog Anmälan Nu tar vi in intresseanmälningar till vårens öppna kurser. Klicka här för att anmäla ditt intresse, obs ej bindande. Det finns även möjlighet att få kursen anpassad efter just ert företags behov. Kontakta oss för offert. Pris Pris per person: 7 990 kr (exkl. moms) Observera att företag som är anslutna till AFA har möjlighet att söka stöd för minst hälften av kostnaden. Läs mer på afaforsakring.se  
Läs mer
2021-02-26 12:52:40
Utbildning Allergiframkallande kemiska ämnen
Enligt Arbetsmiljöverket ska arbetsmiljö undersökas och riskbedömas. Då man arbetar med vissa kemikalier som är märkta som Allergiframkallande, s.k. härdplaster (H 317 och H334), ställs extra krav. Samtliga allergiframkallande produkter ska riskbedömas enligt AFS 2011:19 §37 b. Vissa ämnen kräver att man har tjänstbarhetsintyg för att få arbeta med - och för vissa ska arbetsgivaren anordna medicinska kontroller.  Personal som arbetar med allergiframkallande produkter och de som leder arbetet ska ha en utbildning vart 5:e år. Om det saknas giltigt utbildningsintyg vid kontroll från Arbetsmiljöverket är det sanktionsavgift på 10 000 kr per person för arbetsgivaren. ClaraHälsan erbjuder öppen digital utbildning under våren via Teams. Utbildningen är på 2 timmar. Anmäl intresse till utbildning till info@clarahalsan.se. Vi rekommenderar att ni ser över era intyg och vilka krav som gäller för just er. Innan utbildningstillfället görs en avstämning med respektive företag för att undersöka vilka allergiframkallande ämnen som finns i verksamheten. Vår arbetsmiljöingenjör kan hjälpa er att bedöma vad ni behöver göra utifrån era säkerhetsdatablad. Utbildningens innehåll:
  • Lagkrav
  • Hälsorisker
  • Skyddsåtgärder
  • Arbetsmetoder
Efter genomförd utbildning får arbetsgivaren ett intyg för respektive medarbetare. Pris: 1590 kr per person (ex moms) Företagsanpassade utbildningar offereras separat. Utbildare är abetsmiljöingenjör Helena Bergsland.  Helena har erfarenhet från olika verksamheter och arbete med kemikalier. Har varit aktiv med att stötta företag med att genomföra riskbedömningar för kemikalier. Nu är det ett mål att få hjälpa kunder att kunna arbeta säkert med kemikalier och förebygga så ingen ska bli sjuk eller skadad till följd av arbete med hälsoskadliga kemiska produkter.  
Läs mer
2020-12-22 17:19:43
AFA-stöd för arbetsmiljöutbildning
Arbetsmarknadens parter vill skapa förutsättningar för en gemensam kunskapsbas på arbetsplatsen för det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det nya stödet ska särskilt stödja gemensamma utbildningsinsatser, där såväl chefer som arbetsmiljö- eller skyddsombud på arbetsplatsen deltar tillsammans. Stödet omfattar både arbetare och tjänstemän inom privat sektor och ska gynna samverkan och skapa dialog i arbetsmiljöarbetet utifrån arbetsplatsens behov. Utbildningsinsatser där chefer och arbetsmiljö- eller skyddsombud på arbetsplatsen deltar tillsammans är särskilt prioriterade. Stöd kan sökas för halva utbildningskostnaden per person och hela 70% vid gemensamma utbildningar, där både chef och arbetsmiljö- eller skyddsombud deltar. Läs mer om villkoren här: Villkor för AFA-stöd till arbetsgivare ClaraHälsan är godkänd av AFA som utbildningsanordnare.
Några exempel på utbildningar vi kan erbjuda:
  • BAM
  • Hälsofrämjande ledarskap
  • Riskbedömning
  • Hot och våld i arbetslivet
  • Riskbruk i arbetslivet - chefsutbildning alkohol/droger
  • SAM i praktiken
Läs mer
2020-10-02 09:34:29
Ny AFS 2020:1 Arbetsplatsens utformning
Klicka här för att komma till nya föreskriften. Föreskrifterna gäller utformningen av arbetsplatser. De tar bland annat upp krav och råd om inomhusklimat och ventilation, dagsljus och belysning, personalutrymmen och utrymning. Föreskrifterna börjar gälla den 1 januari 2021. Läs även högaktuell information kring Arbetsmiljö vid hemarbete

Arbetsgivarens ansvar

Arbetsgivaren är alltid skyldig att se till att arbetet kan utföras utan risk för ohälsa eller olycksfall. Personalen ska inte bara veta vilka risker som kan finnas utan också kunna undvika riskerna. Syftet med föreskrifterna är att förebygga ohälsa och olycksfall samt att ge förutsättningar för en god arbetsmiljö. I arbetsmiljölagen står det att arbetsgivaren ska göra allt som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Det står också att arbetsgivaren ska uppmärksamma de särskilda risker som finns om en arbetstagare arbetar ensam. I arbetsgivarens ansvar ingår även att se till att maskiner, redskap, skyddsutrustning och andra tekniska anordningar underhålls.

Riskbedömningar

För verksamhetens riskbedömningar rekommenderar vi ett besök på Prevent.se.  Där finns vägledning och mallar att följa. Exempelvis "Så gör du en riskbedömning"För dig som inte har tid eller egna resurser hjälper vi gärna till. Hör av dig till din kontaktperson eller mottagningssköterska för mer information.  
Den nya föreskriften ersätter föreskrifterna nedan som upphör att gälla den 31:a december 2020:
  • Arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2)
  • Arbete i stark värme (AFS 1997:2)
  • Arbete i kylda livsmedelslokaler (AFS 1998:2)
  • Skyltar och signaler (AFS 2008:13) 
Läs mer
2020-09-29 13:32:48
Vaccination mot säsongsinfluensan
Vi vill försäkra oss om att köpa in tillräckligt många doser för att täcka våra kunders behov och önskemål. Därför finns möjlighet att förbeställa vaccinationsdoser. Klicka här för att förbeställa. Vi börjar vaccinera 1 december, men den som tillhör en riskgrupp kan vaccinera sig på vårdcentral redan från 3 november. Pris per styck: 345 kr (tjänsten är momsbefriad) Är ni 10 personer eller fler kan vi komma till arbetsplatsen och vaccinera. Hör av dig till din kontaktperson eller till mottagningssköterskan, via växel 054-22 17 00, för mer information och bokning.   Ytterligare information kring vaccination mot influensan finns att läsa på Folkhälsomyndighetens sida
Läs mer
2020-09-18 13:38:03
Gruppbaserad stresshantering

Syfte • Utveckla strategier för att hantera och förebygga stress • Tydliggöra livsprioriteringar för att hitta bättre balans i livet • Få verktyg för att själv kunna påverka tankar, känslor och beteenden • Lära känna igen signaler på stress

Metod Evidensbaserade verktyg Gruppsamtal Kroppskännedom/avspänning Hemuppgift mellan varje tillfälle

Kursupplägg Åtta tillfällen à 3 timmar Teori och praktik varvas Antal deltagare 6 st

Plats: ClaraHälsan, Regementsgatan 19, Karlstad

Kursledare Leg psykolog Josefin Elthammar och Leg fysioterapeut Katja Hardick

 

Sagt om kursen:

  • ”Att få kunskap i hur kroppen fungerar på ett vetenskapligt plan, att det kan drabba vem som helst och vilka fallgropar man kan gå i ger ett uppvaknande som många skulle behöva innan det är ”för sent”.
  •  ”Det är bra att få höra hur andra har det. Man känner sig väldigt ensam och man får inte alltid förståelse och då är det bra att få träffa andra med liknande problem.”
  • ”Jag har äntligen börjat tänka på mina egna behov och vem jag är, vilket jag tappat bort under åren.”
  • ”Jag har lärt mig sätta gränser, att lyssna mer på mig själv och min kropp, att ta signalerna på allvar så att jag kan varva ner i tid.”
Pris 10 900 kr inkl fika. Priset är exkl. moms.
OBS att möjlighet finns att söka Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd vilket innebär att arbetsgivare får tillbaka hälften av kostnaden, dock högst 10 000 kronor per medarbetare och år, och högst 200 000 kronor per år totalt.
Alternativt kan AFA-medel sökas för arbetsgivare med AFA-försäkring. 
Datum & tid Tisdagar kl 13:00-16:00 med start 6 oktober
Anmälan Anmälan till info@clarahalsan.se eller telefon 054-22 17 00
Läs mer
2020-08-25 09:08:50
Verksamhetskonferens
Har du ett brådskande ärende och behöver nå oss är du välkommen att kontakta VD Ann Collander på 070-557 16 08 eller ann.collander@clarahalsan.se. I övrigt hänvisar vi till uppdragsbeställning på vår hemsida eller skicka ett mail till info@clarahalsan.se.
Läs mer
2020-06-11 16:52:52
Inbjudan till webinar om alkoholproblematik
Vi har märkt en ökning där personer som tidigare haft en riskabel alkoholkonsumtion nu ökat sin konsumtion ytterligare. Många dricker pga tristess, men även pga ökad oro. Risken kan öka med social distansering med nya vanor och rutiner när man inte behöver ”visa upp sig på jobbet”. Välkommen till vårt kostnadsfria webinar där vi pratar om hur chefen kan fånga upp problemen när man bara kommunicerar via länk. Vi drar igång den 16 juni klockan 13.30. Läs mer och anmäl dig här: Webinar med ClaraHälsan
Läs mer
2020-06-09 13:05:39
Antikroppstester av coronavirus
Den testmetod vi har valt är rekommenderad av Microbiologen och Smittskydd i Värmland och är är en av de bästa och mest tillförlitliga testerna på marknaden. Huvudsyftet med testningen är resultat på gruppnivå. Testningen bör enligt Folkhälsomyndigheten upprepas för att följa utvecklingen i arbetsgruppen. Antikroppstester används inte för att diagnostisera covid-19 vid pågående sjukdom. Viktigt att notera att det saknas kunskap om hur länge ett antikroppssvar kvarstår och det är inte säkert att antikropparna ger ett komplett skydd. Påvisat antikroppssvar ersätter INTE skyddsåtgärder för att minska risken för smitta på arbetsplatsen. Läs mer här. Hör gärna av dig till din kontaktperson för frågor eller för beställning. Du kan även skicka in en uppdragsbeställning via clarahalsan.se. Observera att vi inte tar emot privatpersoner eller kontantbetalning för antikroppstest.
Läs mer
2020-06-04 09:41:32
Så jobbar du hemifrån på bästa sätt - forts
Vi följer upp vårt uppskattade introduktionswebinar med fördjupningar. Webinaren är kostnadsfria. Dela gärna. Håll utkik efter kommande webinar. Nästa tema är sömn och alkohol (16 juni) - om hur isolering vid hemarbete kan påverka sömnen och våra alkoholvanor.
9 juni: Fördjupning i ergonomi
En inblick i hur du kan skapa en gynnsam variation av arbetsställningar, belastning och pauser för att förebygga belastningsrelaterade besvär. Genom att systematiskt se över och bedöma din arbetsmiljö när du jobbar hemifrån kan du i samverkan med kollegor och chef skapa handlingsplaner som gör att du mår bra i ditt arbete. Genom att skapa tydliga strukturer, rutiner och gränser ger vi oss förutsättningar att jobba på ett hållbart arbetssätt. Anmäl dig här senast den 8 juni Datum: 9 juni Tid: 13.30 Tidsåtgång: ca 45 minuter
15 juni: Fördjupning i mental hälsa
En inblick i hur du kan arbeta med dina tankemönster för att lättare hantera din oro och de påfrestningar som du ställs inför. Du kommer få strategier som hjälper dig att identifiera, ifrågasätta och skapa mer hjälpsamma tankar. Genom att skapa en begriplighet över hur tankar, känslor och beteenden samverkar kan du i högre utsträckning påverka ditt mående, vilket understödjer gynnsamma beteenden Anmäl dig här senast den 14 juni Datum: 15 juni Tid: 13.30 Tidsåtgång: ca 45  minuter
Läs mer
2020-05-12 11:27:19
Så jobbar du hemifrån på bästa sätt
Vill du ha tips på vad du kan göra, hur du kan tänka och vad du bör strunta i för att må bättre när du jobbar hemifrån? För att sprida kunskap om god arbetsmiljö och hälsa på distans erbjuder vi nu ett antal webinar där vi delar med oss av tips och verktyg som hjälper dig att arbeta smart och hållbart hemma. Det första webinaret är en introduktion till mental träning och ergonomi. Våra erfarna psykologer och ergonomer kommer dela med sig av sina bästa råd för hur du kan hantera läget. Läs mer och anmäl dig här. Datum: 26 maj Tid: 13.30 Tidsåtgång: 30 minuter Webinaret är kostnadsfritt. Dela gärna. 
Läs mer
2020-03-26 09:05:12
Coronaviruset (2019-nCoV)
Sveriges Företagshälsor rekommenderar, på inrådan av branschens chefsläkare och i enlighet med Folkhälsomyndighetens direktiv och 1177:s inrådan, att personer med symptom, som behöver sjukvårdsrådgivning, kontaktar 1177. Allmänna frågor om coronaviruset (covid-19) hänvisas till det nationella informationsnumret 113 13. Behov av läkarintyg för ansökan om smittbärarpenning hänvisas till den ordinarie hälso- och sjukvården som har beredskap för att hantera detta. Det gäller även provtagning för den som misstänks vara smittad. ClaraHälsan tar inte emot sjuka/smittade personer till mottagningen. Arbetsgivare är självklart välkomna att kontakta oss för stöd i hur de kan hantera den oro som kan uppstå i arbetsgrupper eller på arbetsplatser med anledning av den uppkomna situationen. Vi stöttar våra kunder (HR/chefer) med telefonrådgivning för den som har frågor om hur oron ska hanteras. Vi har även möjlighet att hålla föreläsning på plats hos kund som ger svar på vanliga frågor kring coronaviruset. Mer information om viruset och dess spridning hittas lättast på följande sidor: • Krisinformation.seFolkhälsomyndigheten   Ytterligare kontaktuppgifter och länkar till relevant information: UD-jouren +46 8 405 50 05  Sweden Abroad, Svenska ambassaden för svenskar utomlands.  Länder och områden dit UD avråder från resor Smittskydd Värmland ang Coronaviruset WHO - World Health Organization ang Coronaviruset  

Förstadagsintyg

ClaraHälsan inför en tillfällig rutin gällande förstadagsintyg med anledning av Corona. Syftet är att minska risken för smittspridnig och att inte utsätta vår/er personal för risk. Tack på förhand! Från och med onsdagen den 11 mars kommer alla personer som söker förstadagsintyg p g a feber, andningssvårigheter eller hosta att hänvisas till telefonkonsultation med medicinsk personal. Detta för att undvika risken för smittspridning under transport och vid fysiska besök hos ClaraHälsan.  

Allmänna råd

• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. • Använd handsprit • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra. Vid sjukdomssymptom med oförklarlig feber och hosta: Kontakta sjukvårdsrådgivning 1177 för muntlig rådgivning (efter besök i område där smitta förekommer). Smittar man under inkubationstiden? Tillgänglig information från Folkhälsomyndigheten visar att det nya coronaviruset smittar när patienten är sjuk och i samband med insjuknandet. Den kunskap och erfarenhet som vi har just nu visar också att personer inte smittar under inkubationstiden. De som har varit utsatta för smitta ska dock vara uppmärksamma på tidiga tecken på sjukdom. Medarbetare som uppvisar symptom Om en medarbetare nyligen (inom 14 dagar) har besökt en plats där smitta förekommer och visar symptom med hosta och feber ska personen av smittskyddsskäl stanna hemma eller gå hem från jobbet och omgående kontakta sjukvårdsrådgivning 1177. Medarbetaren blir sedan kontaktad av en infektionsmottagning med instruktioner om provtagning. Medarbetare som konstaterats smittad Om en medarbetare har konstaterats smittad med covid-19 kommer smittskyddsläkare att ge instruktion till medarbetaren och till arbetsgivaren om vilka åtgärder som ska vidtas. I vissa fall så kan det bli att visats hemma i karantän eller på en infektionsklinik. (Källor: Folkhälsomyndigheten och Vårdguiden)  
Läs mer
2020-01-14 13:52:11
Inbjudan till föreläsning
Droger är ett växande problem i samhället och det märks även i arbetslivet. På ClaraHälsan känner vi av ett ökat behov bland våra kunder att få stöttning i det svåra arbetet att identifiera och hantera drogproblematik. Vi håller en föreläsning på temat under Företagssalongen 30 januari. Cannabis: Harmlös rekreation eller farlig drog? En NY sammanfattning av kunskapsläget om cannabis och andra droger. Hur kan man som arbetsgivare hantera den förändrade attityden bland unga? Tid: kl.14.30-14.50 Lokal: Röda Salongen, Stadshotellet plan 4 Föreläsare: Mimmi Asplund Carlsson, Behandlare inom beroendesjukdomar OBS! Begränsat antal platser, anmäl till ClaraHälsan Föreläsningen är kostnadsfri PS. Besök oss gärna även i vår monter. Vi finns i Franska salen på plan 2. Företagssalongen har öppet mellan kl. 11-16. Välkommen!
Läs mer
2019-12-17 10:55:29
Bidragspengar att hämta

Du har väl inte missat möjligheten att söka Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd för insatser som syftar till att förebygga sjukfall eller underlätta för en medarbetare att vara kvar i, eller komma tillbaka i arbete. Bidraget är även ett bra stöd för att ta fram en plan för återgång för en medarbetare som är sjukskriven. Du får tillbaka hälften av kostnaden, men högst kan du få 10 000 kronor per medarbetare och år, och högst 200 000 kronor per år totalt. Bidraget går direkt till dig som arbetsgivare. Ansökan för insatser under 2019 ska vara inne senast 31/1 2020. Vi hjälper gärna till! Kontakta oss för mer information.
Läs mer
2019-10-30 08:44:16
Medicinska kontroller - nya föreskrifter 1 november
Syftet är att visa om arbetstagarens hälsotillstånd medger en viss typ av arbete, ge möjligheter att tidigt upptäcka tecken på ohälsa kopplat till någon exponering i arbetet samt ge underlag för arbetsmiljöåtgärder. Förändringar i krav som funnits tidigare (AFS 2005:6) gäller fr om 1 november 2019. Däremot gäller övergångsbestämmelser för de nya kraven, och de som innebär omfattande ändringar. Övergångsbestämmelserna finns på sid 31 i AFS 2019:3 De viktigaste förändringarna är:
  • införande av medicinska kontroller vid handintensivt arbete
  • införande av medicinska kontroller och tjänstbarhetsbedömning vid kvicksilverexponering
  • nya gränser för provtagning av blyhalten i blod
  • ny definition av nattarbete
  • utvidgat tillämpningsområde vid klättring vid stor nivåskillnad
  • beställningsprocessen för de medicinska kontrollerna ska dokumenteras
  • ansvarsfördelningen mellan arbetsgivare och medicinsk expertis förtydligas
Medicinska kontroller ska anordnas vid:
  • arbete där arbetstagaren utsätts för vibrationer
  • handintensivt arbete
  • nattarbete
  • arbete med allergiframkallande kemiska produkter, 32–35 §§
  • annat arbete där en riskbedömning visar att det är motiverat
Medicinska kontroller, med bedömning för tjänstbarhetsintyg, ska anordnas vid:
  • arbete med allergiframkallande kemiska produkter, 36–38 §§
  • arbete som innebär exponering för fibrosframkallande damm
  • arbete som innebär exponering för bly, kadmium, kvicksilver
  • arbete som innebär klättring med stor nivåskillnad
  • arbete med rök- och kemdykning, eller dykeriarbete
Tjänstbarhetsintyg som utfärdats i enlighet med de tidigare föreskrifterna om medicinska kontroller i arbetslivet (AFS 2005:6) fortsätter dock att gälla under den tid som angetts i intyget. Om en arbetstagare saknar giltigt tjänstbarhetsintyg eller om intyget är ofullständigt kan Arbetsmiljöverket utförda en sanktionsavgift. Nedladdningsbar blankett för beställning av medicinska kontroller finns på Arbetsmiljöverkets hemsida. Observera att undersökningar av arbetstagares hälsa även finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om:
  • Buller
  • Hälsoundersökning av flygpersonal inom civilflyget
  • Smittrisker
  • Elektromagnetiska fält
  • Arbete med försöksdjur
  • Minderårigas arbetsmiljö
  • Artificiell optisk strålning
  • Arbete vid bildskärm
Läs mer
2019-10-21 13:45:41
Hållbara medarbetare
Till underlag ligger en webbaserad enkätundersökning med fokus på arbetsmiljö, hälsa och livsstil liksom hälsoundersökning med provtagning och samtal med konstruktiva råd. Resultatet sammanställs och återkopplas till företaget med analys och förslag till handlingsplan. Vill du veta mer, hör av dig till din kontaktperson eller maila oss så tar vi kontakt. Tänk på att hälsoundersökningar utan direkt koppling till det systematiska arbetsmiljöarbetet ska förmånsbeskattas av medarbetaren. Läs mer om Skatteverkets regelverk. HAS - Hälso- och arbetsmiljöspegeln
Läs mer
2019-08-27 15:39:56
Inbjudan till föreläsning

Motivation till motion - på Företagssalongen 12 september

Många faktorer påverkar både vår inre och yttre motivation. Vi hittar något intressant, tar ut riktning och vågar kanske prova något nytt. Vad som gör att vi sedan fortsätter kan variera och påverkas ständigt av vår ork, lust, energi och vilja. För att tydliggöra hur vi faktiskt gör det möjligt och hur vi får det gjort kommer vi bl.a. diskutera motivationsteorier, målsättning, self-efficacy och sunda copingstrategier. Tid: kl.11.30 - 11.50 Lokal: Röda Salongen, Stadshotellet plan 4 OBS! Begränsat antal platser, anmäl till ann.collander@clarahalsan.se Föreläsningen är kostnadsfri Välkommen!
Läs mer
2019-08-19 10:49:51
Verksamhetskonferens 20-21 augusti
Vi på ClaraHälsan strävar efter att ännu bättre möta våra kunders behov och ligga i framkant inom företagshälsovård. Vi är experter på sambandet mellan arbetsmiljö, hälsa och produktivitet. Vi jobbar för att hålla företagen friska och hjälper våra kunder att sänka sina sjukskrivningskostnader. Nu ska vi bli ännu bättre och samlar all personal till verksamhetskonferens. Om du under perioden 20-21/8 har ärenden som inte kan vänta hänvisar vi att ringa till vår VD Ann Collander 070-557 16 08, så ser vi till att hjälpa dig tillrätta på bästa sätt.
Läs mer
2019-06-04 11:39:35
Gruppbaserad stresshantering
I höst startar en ny omgång av vår gruppbaserade kurs i stresshantering. Kursens syfte är att ge ökad kunskap om stress, förståelse för vilka faktorer som bidrar till stress och vägledning i att genomföra de förändringar som krävs för att må bättre. Kursen ger dig enkla redskap du kan använda i vardagen. Tidigare kurser har varit mycket uppskattade. Så här säger några av deltagarna:
  • ”Mkt kompetenta, inlyssnande och peppande kursledare som kompletterat varandra på ett bra sätt.”
  • ”Att få vara i grupp, att dela erfarenheter, att få bekräftat att man inte reagerar konstigt, att man inte är ensam.”
  • ”Bra blandning av teori och praktiska övningar."
  • ”Jag kommer verkligen rekommendera andra att gå kursen.”
Kursen startar den femte september och består av sammanlagt sex träffar under hösten. Läs mer om datum och tider nedan. Kontakta din kontaktperson på ClaraHälsan för mer information eller beställ kursen för din medarbetare här: Uppdragsbeställning

Syfte med kursen

  • Utveckla strategier för att hantera och förebygga stress
  • Tydliggöra livsprioriteringar för att hitta bättre balans i livet
  • Få verktyg för att själv kunna påverka tankar, känslor och beteenden
  • Lära känna igen signaler på stress

Metod

  • Evidensbaserade verktyg
  • Gruppsamtal
  • Kroppskännedom / avspänning
  • Hemuppgift mellan varje tillfälle

Innehåll

  • Sex tillfällen à 3 timmar
  • Teori och praktik varvas
  • Antal deltagare 8-10 st
  • Plats: ClaraHälsan, Regementsgatan 19, Karlstad

Datum & tid

Torsdagar kl 13:00-16:00 5/9, 12/9, 26/9, 3/10, 17/10 samt 28/11

Kursledare

Leg. psykolog Josefin Elthammar och leg. fysioterapeut Katja Hardick

Pris

7 900 kr per deltagare Priset inkluderar fika och är exklusive moms.
Obs att det finns möjlighet att söka bidrag för Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Läs mer här: Försäkringskassan
Läs mer
2019-04-12 16:47:48
Clara Färdiga Gå - i hälsans riktning

Syfte med kursen

Att få verktyg att hantera stressen i vardagen och stärka deltagarna till ett hållbart arbetsliv. Programmet syftar även till att förebygga belastningsbesvär, att få insikt i sambandet mellan levnadsvanor och hälsa och att motivera till förändring.

Metod

Programmet inleds och avslutas med självskattning för att kunna utvärdera resultatet. Inspirationsföreläsningar och diskussioner på olika teman varvas med fysisk aktivitet, avspänningstekniker och träning. Under programmet har deltagarna fri tillgång till ClaraHälsans träningslokal. Arbetsgivare, medarbetare och ClaraHälsan träffas innan start och fastställer målsättning, under programmet sker avstämning mot mål och efteråt utvärdering av måluppfyllnad.

Innehåll

Programmet sträcker sig över sex veckor med två halvdagar i veckan. En förutsättning för ett lyckat program är en tydlig målformulering liksom dialog mellan arbetsgivare, medarbetare och ClaraHälsan.  

Innehåll i korthet

• livskompass • stress och stressreaktioner • medicinska aspekter • förändringsprocess/motivation • tankens kraft • kost, sunt liv, alkohol och tobak • sömn • mediyoga • mindfulness • basal kroppskännedom • fysisk aktivitet; ex gymmet, stavgång, gummiband, cirkelträning mm

Sök Arbetplatsinriktat rehabiliteringsstöd och få halva kostnaden betald

Bidrag kan fås för att utreda, planera, initiera, genomföra och följa upp arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Bidraget kan också användas preventivt till att ge stöd vid psykisk ohälsa, vid risk för att den anställde ska bli sjukskriven, upprepad korttidsfrånvaro och vid signaler på ohälsa. Du får tillbaka hälften av kostnaden, men högst 10 000 kr per medarbetare och år, totalt högst 200 000 per år. Bidraget går direkt till dig som arbetsgivare och ansökan gör du hos Försäkringskassan. Sök rehabiliteringsstöd från Försäkringskassan Vill ni ha hjälp med ansökan - tveka inte att kontakta oss.
Läs mer
2019-01-11 14:45:00
Inbjudan till föreläsning
En inspirerande föreläsning av ClaraHälsans Leg. psykolog Josefin Elthammar om hur du kan arbeta med ditt tankemönster så du i högre utsträckning kan hjälpa och stötta dig själv till nya, mer tillåtande, ”mindset”. Du får svar på hur du kan styra om negativa automatiska tankar så de blir mer hjälpsamma och bidrar till att du vågar mer och kan göra de förändringar som du tycker är viktiga och värdefulla. Tid: kl.13.00-13.20 Lokal: Carl Jonas Love, Stadshotellet OBS! Begränsat antal platser, anmäl till ann.collander@clarahalsan.se Föreläsningen är kostnadsfri Välkommen!    
Läs mer
2018-10-10 08:12:40
Hur hållbar är du, min vän?
Sedan jag fick barn har min mamma upprepat mantrat ”en hand för skeppet, och en för dig själv” för mig. Det är en påminnelse om att man, för att fungera bra som yrkesverksam, förälder eller livspartner, måste se till att man mår bra och håller ihop sig själv. Det är som när man flyger: att om trycket sänks i kabinen och syrgas behövs ska man själv sätta på sig sin egen mask innan man hjälper någon annan. Annars riskerar båda förlora medvetandet. Samma princip gäller i vardagen. Vi behöver se till att vi själva få syre och kunna andas för att kunna hjälpa andra. En av de vanligaste fraserna inom såväl näringsliv som offentlig sektor måste vara ”Personalen är vår främsta resurs”. Men hur märks det? Enligt Försäkringskassans statistik har sjukskrivningstalen i Sverige, generellt sett, minskat med cirka 40 % i antal sjukdagar sedan millennieskiftet. Det är goda nyheter, men samtidigt har kvinnor i genomsnitt 92% fler sjukdagar än män. Dessutom skenar den psykiska ohälsan. På bara 7 år har den sexdubblats och står idag för nära en tredjedel av alla sjukskrivningar. Hela 90 % av dem är stressrelaterade, och 80 % av de berörda är kvinnor. Mentalt sett mår vi alltså allt sämre, och sämst mår kvinnorna. I dagens samhälle är det också många som pratar om hållbarhet. Begreppet består av tre aspekter. Den sociala - eller den mänskliga aspekten, är en av dem. Men vems är egentligen ansvaret för att den sociala hållbarheten på en arbetsplats? Att leda och fördela arbetet så det hamnar på rimlig nivå är ett chefsansvar, och att säga stopp och inte ta en för stor börda under längre tid ett medarbetaransvar. Konsten att säga nej och att göra begränsningar är därmed en viktig förmåga från båda sidor. Det är klart att vi ska hjälpas åt när någon sitter trångt, att ställa upp och göra klart. Men inte till vilket pris och vilken gräns som helst. Vidare är det arbetsgivarens ansvar att se till att scheman läggs så det finns tid för återhämtning, och medarbetarens ansvar att då faktiskt se till att återhämta sig. Vi måste se till att planera in sådant i vår vardag som ger energi och som gör att vi själva hämtar kraft. Om inte varje vecka, så med någon form av regelbundenhet. Ofta förknippar vi återhämtning med saker som vi gör på fritiden. Men det kan lika gärna ske på jobbet i form av uppgifter och sysslor som engagerar, inspirerar eller på annat sätt skapar inre tillfredsställelse. Förutom bättre hälsa skapar det bättre kvalitet och bättre lönsamhet i verksamheten. Den goda spiralen i verksamheten är igång. Så reflektera gärna över vad du går igång på. Vad vill du ha mer av i din arbetsvardag och vad vill du bidra med på ditt jobb? När du vet vad du vill och behöver blir det lättare att prata om det. Då blir inte bara din vardag mer hållbar, utan också din arbetsplats. Malin Thorsén Konsult inom hållbarhet och kommunikation i det egna företaget Bright Planet AB, och hjälper verksamheter att maximera sitt positiva och minska sitt negativa avtryck. www.brightplanet.se. Krönika Social hållbarhet, av Malin Thorsén
Läs mer
2018-09-04 15:21:10
Friskare medarbetare med utökat bidrag

Arbetsplatsinriktat rahabiliteringsstöd

Arbetsgivare kan få bidrag för insats som syftar till att förebygga sjukfall eller underlätta för anställda att komma tillbaka i arbete. Även för att utreda, planera, initiera, genomföra och följa upp arbetsplatsinriktade åtgärder. Planen är främst ett stöd för rehabiliteringsarbetet på arbetsplatsen och ska underlätta en tidig återgång i arbete. Planen ska i den utsträckning det är möjligt upprättas i samråd med arbetstagaren. Arbetstagaren har en skyldighet att aktivt medverka i sin rehabilitering (30 kap. 7 § SFB). Stödet ska ges av en anordnare som är godkänd av Försäkringskassan, till exempel företagshälsovården eller annan likvärdig aktör. I samband med att det nya bidraget införs får arbetsgivarna även ett lagkrav på att de ska upprätta en plan för återgång i arbete för medarbetare som förväntas vara sjukskrivna i mer än 60 dagar. Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd kan exempelvis användas till stödinsatser för att ta fram en plan för återgång i arbete.

Bidrag

Bidraget går direkt till dig som arbetsgivare och täcker halva kostnaden upp till 10 000 kr per arbetstagare och år, men högst med 200 000 kr per arbetsgivare och år (för år 2018 högst 100 000 kr). Du ansöker om det hos Försäkringskassan. Läs mer på forsakringskssan.se/arbetsgivare
Läs mer
2018-08-17 11:25:34
Verksamhetskonferens 21-22/8
Vi på ClaraHälsan strävar efter att ännu bättre möta våra kunders behov och ligga i framkant inom företagshälsovård. Vi är experter på sambandet mellan arbetsmiljö, hälsa och produktivitet. Vi jobbar för att hålla företagen friska och hjälper våra kunder att sänka sina sjukskrivningskostnader. Nu ska vi bli ännu bättre och samlar all personal till verksamhetskonferens. Om du under perioden 21-22/8 har ärenden som inte kan vänta hänvisar vi att ringa till vår VD Ann Collander 070-557 16 08, så ser vi till att hjälpa dig tillrätta på bästa sätt.
Läs mer
2018-06-21 13:36:07
Boka in höstens utbildningar

Anmäl dig här!

BAM Bättre ArbetsMiljö
Att ha god kännedom om arbetsmiljöfrågor är viktigt för dig som är arbetsledare eller chef. ClaraHälsan erbjuder en tvådagarsutbildning med syfte att ge deltagarna kunskap inom området arbetsmiljö och stimulera till god samverkan i arbetsmiljöfrågor. Läs mer… Kursledare: Per Jernstedt, beteendevetare och organisationskonsult Kurstillfälle 1: fredagar 21/9 och 28/9 Kurstillfälle 2: fredagar 16/11 och 23/11 Pris: 6 900 kr inkl kurslitteratur (exkl moms)  
HLR Hjärt- och lungräddning
Genom att låta personalen få utbildning i HLR får de både praktiska och teoretiska kunskap om hjärt/lungräddning och luftvägsstopp. Något som definitivt kan vara avgörande för att man ska våga ingripa i en krissituation. Läs mer… Kursledare: Inger Thyberg och Christina Welander, företagssköterskor Datum:  torsdag 20/9 (kl. 13.30-16.00) alternativt fredag 16/11 (kl. 09.30-12.00) Pris: 950 kr per person (exkl. moms)  
Gruppbaserad stresshantering
Kursen vänder sig till dig som vill få verktyg för att hantera och förebygga stress i vardagen. Deltagarna får även verktyg att bli tydligare för sig själv med sina livsprioriteringar. Läs mer… Kursledare: Carola Carlsson, Leg. Psykoterapeut Kurstillfälle 1: 29/8, 12/9, 26/9 och 8/10 eftermiddagar Kurstillfälle 2: 31/10, 14/11, 28/11 och 5/12 eftermiddagar Pris: 4 900 kr per person (exkl. moms)  
MediYoga
Yogan är till för att träna på att vara närvarande i nuet. Man går ner i varv genom olika andnings- och rörelseövningar samt genom meditation. MediYoga har visat sig vara ett av de mest effektiva verktygen för att hantera och minska stress. Läs mer… Kursledare: Jessica Silvhamn, företagssköterska Datum: 8 tillfällen, varje onsdag morgon veckorna 39-46 kl. 08.00-09.30 Pris: 2 950 kr (exkl. moms)  
Mindfulness
Mindfulnessträning utvecklar individens förmåga att vara medveten, uppmärksam och medkännande vilket bland annat leder till minskad stress och oro samt till ökad koncentrationsförmåga och livskvalitet. Effekterna är väl belagda i forskning. Läs mer… Kursledare: Lena Pallin, företagssköterska Datum: Fem måndagar 1/10, 15/10, 29/10, 12/11 och 26/11 kl.15.00-16.30 Pris: 3 950 kr (exkl. moms)  
Sömnskola
Sömnbrist är ett stort hälsoproblem i dagens samhälle som bland annat försämrar prestationsförmågan och ökar olycksfallsriskerna, både i trafiken och på arbetsplatsen. Sömnbrist ökar även risken för viktuppgång, diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar. Läs mer… Kursledare: Carina Wähling, företagssköterska Datum: 9/10, 23/10, 6/11, 20/11 och 4/12 Pris: 4 500 kr (exkl. moms)  
Alkohol- och droger, chefsutbildning
Riskbruk av alkohol kan leda till problem som är svåra att hantera. Det kan också leda till betydande merkostnader, både för dig som arbetsgivare och för personen som lider av problemet. Läs mer… Kursledare: Mimmi Asplund Carlsson, företagssköterska och behandlare inom alkoholberoende Datum: 11 september 08.00-12.00 Pris: 1 995 kr (exkl. moms)  
Rök- och snusstopp
Arbetsgivarens merkostnad för en rökare är drygt en extra månadslön per år. ClaraHälsan erbjuder ett vetenskapligt beprövat koncept för nikotinavvänjning där mer än 60% lyckas att bli rök- och snusfria. Läs mer… Kursledare: Lena Pallin, företagssköterska och behandlare inom alkoholberoende Datum: Start januari 2019 Pris: 3 950kr (exkl. moms)

Ledarskapsutbildningar i samarbete med REZON

UL – Utvecklande Ledarskap
För de chefer som har ett direkt ledarskap i linjen och som har varit chef i minst ett halvår. Kursen lär dig hur du genom ditt ledarskap kan utveckla medarbetarna och nå högre effektivitet i organisationen. Läs mer… Handledare: Carola Carlsson, Leg. psykoterapeut tillsammans med handledare från REZON AB Datum: 10-12/10, 11/12 Pris: 18.500 kr (exkl. moms) Plats: Karlstad, Scandic Hotell Winn

Anmäl dig här! OBS senaste anmälningsdag 14/9

 
UGL – Utveckling av grupp och ledare
Passar alla som vill bli effektivare som ledare. Genom konkreta uppgifter och upplevelser tillsammans med övriga deltagare, får du förståelse för hur stor inverkan gruppdynamik och grupprocesser har på allt som sker omkring dig – samt hur du hanterar detta. Läs mer… Se rezon.se för kurstillfällen och platser. Pris: 16.900 kr (+ kost & logi, priser är exkl. moms) Kontakta oss för anmälan, Carola Carlsson 054-22 17 06 alt. info@clarahalsan.se,  uppge önskat datum och utbildningsort.
Läs mer
2018-06-04 15:02:46
Träffa oss på Putte i Parken 28-29 juni
Besök oss så berättar vi om hur vi hjälper våra kunder att sänka sina sjukskrivningskostnader genom att identifiera och förebygga risker för fysisk och stressrelaterad ohälsa. En av de tjänster vi erbjuder är slumpvisa alkohol- och/eller drogtester och framgångsrika program för att komma bort från beroende. Under PIP får du chans att blåsa i alkoholmätaren. Passa även på att kolla blodtryck, blodsocker och blodvärde. Visa att du följer oss i sociala medier så får du en present! Hjärtligt välkommen önskar vi på ClaraHälsan   Öppettider Företagssalongen: Torsdag 28 juni kl. 17-19 Fredag 29 juni kl. 13-16 Festivalen har längre öppettider    
Läs mer
2018-05-16 15:27:42
Nya dataskyddsförordningen, GDPR

Personuppgiftspolicy

  ClaraHälsan följer den nya dataskyddsförordningen (GDPR) angående hantering av personuppgifter. Kontakta vårt dataskyddsombud Jenny Larsson, se kontakt, för ytterligare information. Sammanfattningsvis gäller för våra kundföretag att vi inte behöver teckna ett sk personuppgiftsbiträdesavtal eftersom vi endast hanterar kundföretags personuppgifter i syfte att föra medicinsk journal (i enlighet med patientdatalagen). Även privata kunders personuppgifter hanteras i enlighet med patientdatalagen och den nya dataskyddsförordningen/GDPR. Då vi som vårdgivare är skyldiga att föra patientjournal hanterar vi uppgifter såsom namn, adress, personnummer, telefonnummer, mailadress liksom relevanta medicinska uppgifter i syfte att föra patientjournal i enlighet med patientdatalagen.
Hur lämnar ClaraHälsan information?
När vi skickar information (som innehåller personuppgift) via mail eller papperspost sker det alltid direkt till den berörda individen. Uppgifter som rör personens hälsa (sk känsliga personuppgifter såsom provsvar, intyg, remissvar mm får endast skickas via papperspost). Om vi lämnar journaluppgifter till tredje part (ej direkt till patient och ej remiss till sjukvården) skall patientens samtycke finnas. Denna hantering skall även journalföras (tex att en journalkopia översänts till försäkringsbolag, Afa m fl). Vid en ev rättelse, begränsning eller beslut av IVO om förstöring av journalhandlingar, skall den organisation som man överfört journalhandlingar till informeras (vid rättelse/begränsning behöver underrättelse ej ske om det är omöjligt eller medför en oproportionell ansträngning). Likaså skall ClaraHälsan kunna ta emot information från en annan organisation om rättelse, begränsning eller förstöring av journal. Det åligger i sådant fall ClaraHälsans dataskyddsombud och medicinskt ledningsansvarig att i samråd verkställa en sådan hantering i vårt journalsystem. En journaluppgift skall sparas i 10 år och kan enbart korrigeras i enlighet med ovanstående exempel och på beslut från IVO. Detta innebär vidare att vi i mailkorrespondens uppmanar att inte inkludera personuppgifter vid patientärende och att vi genomför direkt radering vid sådana uppgifter i inkommande mail liksom att vi regelbundet gallrar övriga personuppgifter som inte krävs för upprätthållande av rättslig förpliktelse (upprätthållande av avtal, bokföring mm).
Registerhantering
Vår patientdatahantering sker i ett datoriserat journaldatasystem med sk stark autentisering och med avtalade support- och driftsäkerhetsavtal (liksom personuppgiftsbiträdesavtal). Inkommande personuppgifter (tex via post såsom remissvar, provsvar mm) och som är en journaluppgift skall skyndsamt överföras digitalt till vårt journalsystem (scanning av oss eller direkt via leverantör av tex provsvar). Personuppgifter inkl journaluppgifter som inte är inscannade i vår journal förvaras i låst utrymme (tex äldre pappersjournaler eller om vi hanterar en patient med skyddad identitet). Register över våra kundföretag finns i vårt journalsystem samt i affärssystemet. Personuppgifter till kontaktpersoner kan snabbt raderas vid upphörande av avtal eller byte av kontaktperson. Uppgifter som hanteras i vårt kundregister är hämtade från tecknat kundavtal och innehåller uppgifter om kundföretagets namn, organisationsnummer, faktureringsadress, antal anställda, namn, mailadress och telefon till kontaktperson. Fakturaunderlag innehåller personuppgifter för att koppla utförd tjänst till rätt person. Åtkomst till fakturaunderlag sker endast genom behörig inloggning till fakturaportal. Vi skickar regelbundet digitala nyhetsbrev till våra kunder. Syftet med utskicken är att informera kundföretag om nya regler inom arbetsmiljö och företagshälsovård liksom för att informera om vår verksamhet (personalinformation, öppettider, kontaktinformation och liknande). Dessa utskick sker utan att mottagaren kan läsa andra mottagares personuppgifter såsom mailadress). Dessa uppgifter är således inte ren marknadsföring utan i första hand uppgifter som ingår i vårt avtal med kundföretaget (med syfte att uppdatera kunden i området arbetsmiljö och hälsa). Möjlighet att avregistrera sig finns via länk på varje nyhetsbrev.
Rättighet att korrigera och radera en personuppgift
Alla som finns i våra register skall ha rätt att bli helt borttagna med undantag av journaluppgifter där patientdatalagen gäller framför GDPR. Vi kan inte heller radera de uppgifter som utgör allmänna handlingar eller då det föreligger ett lagstadgat krav på lagring, som exempelvis bokföringsregler, eller när det finns andra legitima skäl till varför uppgifterna måste sparas, till exempel obetalda skulder. När man begär en rättelse eller radering i vårt registersystem (utanför journalsystemet) skall detta kunna ske enligt ”Rätten till rättelse eller radering”. Verksamhetsansvarig vid ClaraHälsan ansvarar för att en sådan förfrågan verkställs. Den enskilde har rätt att vända sig till oss för att få felaktiga personuppgifter rättade/raderade liksom att få uppgifter kompletterade. När ClaraHälsan har rättat/raderat en uppgift skall den registrerade meddelas att denna ändring är gjord. Du har rätt att när som helst (kostnadsfritt en gång om året) begära information om vilka personuppgifter vi har sparat om dig. Din begäran ska vara skriftlig och egenhändigt undertecknad samt innehålla uppgift om namn och personnummer. Innan journaluppgift kan lämnas ut sker dock en sk menprövning (när man prövar om personuppgifter kan röjas utan att det är till men för den som uppgifterna rör eller dennes närstående). Begäran om registerutdrag, information eller rättning av felaktiga uppgifter skickas till: ClaraHälsan AB Regementsgatan 19 653 40 Karlstad Uthämtning av register/journaluppgift sker på vår mottagning på Karolinen i Karlstad och efter uppvisande av legitimation. Det finns möjlighet att i förekommande fall inge klagomål till Datainspektionen som är tillsynsmyndighet för behandling av personuppgifter.
Läs mer
2018-03-27 13:28:20
Vaccinera dig mot TBE
I Värmland så har det varit en kraftig ökning av antalet TBE-fall under 2017. Fyra personer har smittats i området Kil och Fagerås vilket inte setts tidigare. Nytt för 2018 är att åldersgränsen för en extra vaccinationsdos har sänkts från tidigare 60 till 50 år. Barn och vuxna under 50 år fortsätter som vanligt med tre doser i grundvaccinationen medan personer som fyllt 50 år får fyra doser. Om en person som fyllt 50 år inte fått en extra dos så kan den ges i efterhand. Välkomna med frågor till oss. Vanlig fästing (Ixodes ricinus) är en art inom familjen hårda fästingar som förekommer i stora delar av Europa. Det är en parasit som lever på blod ifrån sin värd, vilken kan drabbas av flera sjukdomar som fästingen bär på. Honor är ofta större än hanar.
Läs mer
2018-03-22 11:22:13
Kurs i utvecklande ledarskap
Mål Målsättningen med kursen är att deltagarna ska utveckla sitt ledarskap och därigenom utveckla medarbetarna för att på sikt nå högre effektivitet i organisationen. Deltagarna får 360-graders feedback av sina medarbetare på sitt eget ledarskap. I kursen ingår även att arbeta fram en egen plan för utveckling av sitt personliga ledarskap baserat på ledarskapsmodellen, feedback och personliga mål.   Metod Lärarledd utbildning samt arbete i mindre grupper   Innehåll Teoretisk bakgrund Ledarstilsmodellen och ledarskapsmodellen UL Personlig profil från sammanställningen av 360-graders-bedömning Eget arbete med den personliga utvecklingsplanen under ca 2 mån Kursen avslutas med en fördjupningsdag med teoretisk fördjupning och uppföljning av utvecklingsplanen.   Målgrupp De som har någon form av arbetsledande funktion   Plats Karlstad - Scandic Klarälven, Sandbäcksgatan 6   Pris 15 000 kr per deltagare I priset ingår kursen, material, ULL (360-mätningen utvecklande ledarskap ledarbedömning), fika samt måltider   Datum heldagar 12 och 13 juni, 15 augusti Anmälan senast 4 maj till: info@clarahalsan.se eller tfn 054-22 17 00 Frågor Carola Carlsson, utbildningsledare carola.carlsson@clarahalsan.se eller tfn 076 – 146 20 17 Behov av logi kontakta Scandic Klarälven 054-776 45 00
Läs mer
2018-02-08 13:48:45
Kurs stresshantering

Gruppbaserad stresshantering

Kursen vänder sig till dig som vill få verktyg för att hantera och förebygga stress i vardagen. Deltagarna får även verktyg att bli tydligare för sig själv med sina livsprioriteringar.

Syfte

  • Utveckla strategier för att undvika onödig stress i vardagen
  • Förstå betydelsen av doserad fysisk aktivitet för bibehållen hälsa
  • Bli tydligare för själv att prioritera vad som är viktiga värderingar i livet
  • Påbörja de förändringar som behövs för att minska stressen i vardagen

Metod

Evidensbaserade verktyg Gruppsamtal Hemuppgift mellan varje tillfälle

Kursupplägg

Fyra tillfällen à 2,5 - 3,5 timmar (dagtid) Vid tre av tillfällena övningar med avspänningsteknik Max antal deltagare 8 st

Tider

5/4 kl. 14.00-16.30 18/4, 2/5 och 16/5 kl. 13.00-16.30 Plats: ClaraHälsan, Regementsgatan 19, Karlstad Kursledare: Leg. Psykoterapeut Carola Carlsson, kontakta Carola för mer information: 054-22 17 06 Pris: Avtalskunder 3 500 kr per person, övriga kunder 4 900 kr per person. Pris exkl. moms.

Anmälan: info@clarahalsan.se eller 054-22 17 00

Läs mer
2018-01-18 15:45:31
Följ oss i sociala medier
    
Läs mer
2017-12-13 10:36:16
ClaraHälsans insatser vid alkoholproblem hjälper

Under våren 2017 erbjöds alla som fått behandling för alkoholproblem under åren 2013-2016 en uppföljning. Vi ville veta mer om hur det gått för dem och hur deras alkoholvanor ser ut i dag. Resultatet visar att flertalet haft god hjälp av behandlingen på ClaraHälsan och att de idag dricker mycket mindre, eller inte alls, jämfört med vad de gjorde innan behandlingen.

Det finns vetenskapligt stöd för att många som har alkoholproblem kan förändra sina alkoholvanor på egen hand eller med begränsade behandlingsinsatser i öppenvården. Vår kartläggning visar att de allra flesta som genomgått våra korta evidensbaserade behand­lingsprogram fått tillräcklig hjälp medan ett fåtal behövde mer hjälp och fick det via beroendevården eller på behandlingshem.   skarmklipp En vanlig gräns för riskkonsumtion är 9 (för kvinnor) respektive 14 (för män) glas per vecka. I gruppen som fick behandling hos oss minskade antalet glas per vecka från i snitt 26 till 5. Många av dem som har ett alkoholberoende kan med lite hjälp lära sig att dricka mindre, utan att behöva sluta helt. Att inte behöva sluta helt kan öka motivationen att minska alkoholkonsumtionen. Vill du veta mer om vad kartläggningen visade eller vilka metoder vi använder vid behandling av alkoholproblem, läs hela rapporten. Den finns på vår hemsida: www.clarahalsan.se
Läs mer
2017-09-13 14:17:40
ClaraHälsan inbjuder till workshop - Hälsosamma vanor och sunda ovanor
  1. Skapa tid, ork och lust - hur gör man? Carola Carlsson, beteendevetare/leg.psykoterapeut och Linus Olsson, leg sjukgymnast
  2. Tankens kraft. Om hur tankar styr oss. Hur jag ändrar mina tankar. Josefin Elthammar, leg. psykolog
  3. Vad påverkar mig i arbetet och arbetsmiljön? Per Jernstedt, beteendevetare/organisationskonsult
  4. Stresshantering. Vad är till hjälp? Carola Carlsson, beteendevetare/leg.psykoterapeut
  5. Sömnens betydelse för vår hälsa - Vad kan jag själv påverka? Carina Wähling, företagssköterska      Pris: 295 kr/tillfälle, lättare förtäring serveras. Intresseanmälan lämnas till info@clarahalsan.se eller 054-22 17 00.
 
Läs mer
2017-09-06 09:31:51
Vi söker nya medarbetare!
I dessa rekrytering samarbetar vi med Testhuset. Länk till Företagsläkare Länk till Fysioterapeut/Ergonom
Läs mer
2017-06-27 08:54:28
Hur man kan engagera medarbetare till engagemang och motivation
Metoden grundar sig på inlärningspsykologi och handlar om att analysera beteenden utifrån dess konsekvenser. Fokus ligger på beteendets betydelse och funktion i organisationen. Man försöker identifiera de beteenden som har störst påverkan på det resultat man inom organisationen vill uppnå. Syftet är att förbättra prestationer, effektivisera ledarskap samt skapa bättre teamkänsla och motivation hos medarbetarna. Det verktyg man använder sig av är s k beteendeanalys som innebär att man undersöker beteendets funktion samt identifierar de faktorer som påverkar och styr beteendena. Man observerar vad som föregår beteendet och vilka konsekvenser det får. Om man som chef får ökad kunskap om vad som styr beteenden samt ett ökat fokus på önskade beteenden leder det till framgång för organisationen och underlättar genomförandet av organisationsförändringar och utvecklingsarbeten.  

Utökad kompetens på ClaraHälsan  

Inom ClaraHälsan kan jag erbjuda OBM inom områden som; organisations- och ledarskapsutveckling samt individuellt chefsstöd. Jag heter Josefin Elthammar och har arbetat som legitimerad psykolog i drygt 16 års tid inom olika verksamhetsområden såsom; barn- och ungdomspsykiatri, hälsa- och rehabilitering inom Landstinget, Arbetsförmedlingen samt företagshälsovård. Jag är legitimerad psykolog, specialist i arbetslivets psykologi och certifierad OBM-konsult. josefin.elthammar@clarahalsan.se
Läs mer
2017-05-03 13:03:00
Dags att påbörja din TBE-vaccination?
Läs mer
2017-04-12 16:20:46
Hälsosamma vanor- och sunda ovanor
 Carina Wähling, företagssköterska   Workshop
  • Tid: kl 15:00 – 16:30
  • Pris: 295 kr/tillfälle
  • Lättare förtäring serveras Anmälan till info@clarahalsan.se eller 054-22 17 00
Läs mer
2017-03-06 14:25:50
Clarahälsan inbjuder till kurs/handledning i hälsofrämjande ledarskap
Start 20 april. Ledare har en central roll i utvecklingen av arbetsplatsens arbetsmiljö. Ett utmanande och spännande uppdrag som ibland kan kännas tungt att bära ensam. Genom gruppdialog om hälsa och arbetsmiljö kan kunskapen ökas och ledare stärkas. Arbetsmiljöverkets senaste förskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) ställer krav på arbetsgivaren att arbeta med åtgärder för att förebygga ohälsa och främja en bra social och organisatorisk arbetsmiljö. Det är med intentionen i AFS 2015:4 som vi i företagshälsovården vill medverka till att öka kunskapen omkring ett förebyggande arbetsmiljöarbete genom betoningen på ledarskapet.   Tid: Fem tillfällen förmiddagar, Kl.09-12.00, inkl kaffepaus Torsdag den 20 april Torsdag den 4 maj Torsdag den 11 maj Torsdag den 1 juni   Plats: Clarahälsans lokaler. Regementsgatan 19, Karlstad Handledare: Leg.psykoterapeut Carola Carlsson Leg.psykolog Josefin Elthammar Metodik: Dialog i grupp, teorigenomgångar och vissa uppgifter mellan tillfällena. Innehåll: Ledarskap som stödjer välbefinnande och arbetsengagemang Medarbetarskap och välfungerande grupper Motverka och förebygga riskfaktorer i den sociala arbetsmiljön Pris: 4 675 kr exkl moms. Intresseanmälan: På tfn 054-22 17 00 eller via mail; info@clarahalsan.se Senast den 18 april    
Läs mer
2017-02-21 15:44:30
Sömnskola i grupp
Om du har svårt att somna och/eller vaknar flera gånger per natt, har besvär dagtid, och om besvären varat mer än en månad är du välkommen att delta i sömnskolan. Metodik: En KBT-inriktad behandling med dialog i grupp, teorigenomgångar och uppgifter mellan tillfällena. Innehåll:
  • Individuell kartläggning
  • Hemuppgifter, sömndagbok mellan varje tillfälle
  • Analys och rådgivning
  • Uträkning av sömneffektivitet
  • Behandlingen består av sömnhygienråd och sömnrestriktion
Tid: Individuell kartläggning initialt, därefter fem gruppträffar à 1,5 timme. Kl 14:30 – 16:00. 11/4, 25/4, 9/5, 23/5, 5/6. Telefonuppföljning efter en månad. Plats: ClaraHälsan Pris: 4725:-/st exkl moms. Intresseanmälan: Senast den 1/4 till carina.wahling@clarahalsan.se eller till tel 054-221724, 054-221700 växel. Handledare: Carina Wähling, företagssköterska Välkomna!
Läs mer
2016-12-06 15:20:02
Medicinsk träningsterapi
”Ett hälsosamt träningsupplägg med motiverande ansats för individer som vill må bättre” Ladda ned som pdf
Läs mer
2016-11-23 09:57:34
Nya riktlinjer kring arbetsmiljö
Arbetsmiljöverkets nya föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö som skall vända utvecklingen att få både arbetsgivare och samhälle att minska kostnader för bland annat sjukskrivningar. Läs mer på arbetsmiljoverket.se  
Läs mer
2016-11-22 11:37:34
Arbetsplatsnära stöd
Du som är arbetsgivare kan få bidrag för inköp av arbetsplatsnära stöd som syftar till att förebygga sjukfall och underlätta för dina anställda att komma tillbaka i arbete. Möjligheterna för att söka arbetsplatsnära stöd gäller även 2016. Om du vill söka för insatser utförda under 2016, måste din ansökan vara inne hos Försäkringskassan före den 1 februari 2017. ClaraHälsan hjälper dig med ansökan. Välkommen att höra av dig!
Läs mer